• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lednička jezera, bistri potoci i bogata šuma prvog nacionalnog parka u Crnoj Gori

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na nadmorskoj visini od 1.094 metra nalazi se Biogradsko jezero, jedno od najpoznatijih u ovom nacionalnom parku, u kome ih postoji ukupno šest. Ujedno je i najveće planinsko jezero u celoj zemlji

  • 2
Nacionalni park Biogradska gora, Crna Gora Foto: Antoine Boureau / AFP / Profimedia

Ne samo da je Biogradska gora prvi nacionalni park na crnogorskom tlu, nego je i deo rezervata biosfere pri UNESCO-u.

Na području ovog nacionalnog parka na planini Bjelasici nalazi se jedna od retkih šuma, koja je već nekoliko decenija potpuno netaknuta.

Ali nije sve uvek bilo baš tako...

Kako je nastao prvi nacionalni park u Crnoj Gori?

Pripadnici plemena koji su živeli u okolini i u čijem vlasništvu se nalazilo područje današnjeg nacionalnog parka, u poslednjim decenijama 19. veka donose odluku da zemljište poklone kralju Nikoli Petroviću. Zbilo se to 1878. godine, navodi “Portomontenegro”.

Nacionalni park Biogradska gora, Crna Gora Foto: Matjaz Corel / Alamy / Alamy / Profimedia

Nedugo nakon toga, područje današnjeg Nacionalnog parka Biogradska gora se našlo pod zaštitom države i funkcionisalo je kao zabran u vlasti kneza, odnosno mesto gde je bio zabranjen pristup i lov.

Nakon što je Narodna skupština dinastiji Petrović oduzela imovinu 1918. godine, to se odnosilo i na Biogradsku goru. Upravo u periodu koji je usledio došlo je do delimičnog uništenja stabala na tom području, budući da su mnoga posečena.

Nacionalni park Biogradska gora, Crna Gora Foto: Antoine Boureau / AFP / Profimedia

Iako su stanovnici imali želju da to područje bude proglašeno nacionalnim parkom još od 1935. godine, Biogradska gora biva okarakterisana kao nacionalni park tek 1952. godine. Nedugo nakon toga su nadležni počeli i sa obnovom kuća koje su bile oštećene tokom minulog rata.

Od tada pa do danas posebno se vodi računa o očuvanosti, pa čak postoje tvrdnje da nijedno drvo u nacionalnom parku nije posećeno od momenta kada je područje stavljeno pod zaštitu.

Nacionalni park Biogradska gora, Crna Gora Foto: Matjaz Corel / Alamy / Alamy / Profimedia

Prirodna bogatstva Biogradske gore

Izuzev bogate šume, na površini od 54 kvadratna kilometra, u okviru Nacionalnog parka Biogradska gora se nalaze i fascinantni planinski vrhovi, lednička jezera, ali i livade, potoci i pašnjaci.

Nacionalni park Biogradska gora, Crna Gora Foto: Antoine Boureau / AFP / Profimedia

Na nadmorskoj visini od 1.094 metra nalazi se Biogradsko jezero, jedno od najpoznatijih u ovom nacionalnom parku, u kome ih postoji ukupno šest. Ujedno je i najveće planinsko jezero u celoj zemlji.

Dugo 870 i široko oko 260 metara, ovo jezero ima dubinu od 12 metara.

Zbog gotovo nestvarnih nijasni plave i zelene boje, po kojima je voda ovog jezera poznata, prati ga legenda o vilama. Smatra se da su svojim plesom upravo vile učinile da nastane Biogradsko jezero.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: April u Tivtu: Kako je gradić na padinama Vrmca postao sinonim za luksuz?

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Vojvodina

    17. maj 2023. | 18:53

    Pleme Cucla je izgubilo tu zemlju od plemena Kamenjara pa su je ovi prodali plemenu Nekupača da bi je ovi poklonili kralju....čuda se oduvek desavaju u toj vuko**ini...

    Podelite komentar