• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najjužnije ostrvo Grčke i Evrope poznato je kao raj nimfe Kalipso i Odiseja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iako su mnogi stanovnici krenuli trbuhom za kruhom mahom prema ostrvu Krit, Gavdos je danas jedna od popularnih turističkih atrakcija, naročito za ljubitelje prirode i avanture

  • 1
Ostrvo Gavdos, Grčka Foto: Shutterstock

Pored toga što je ostrvo Gavdos, koje se nalazi u blizini najvećeg grčkog ostrva, najjužnije u celoj zemlji, ono se smatra i najjužnijom tačkom celog Starog kontinenta.

Još od perioda neolita na oovom ostrvu postoje ljudska naselja, a stanovnici Gavdosa su i tokom istorije ostavili značajnog traga.

U antičkom periodu bilo je poznato kao ostrvo nimfe Kalipso. Upravo na Gavdosu je ona boravila sa Odisejem, što je i opisano u Homerovom delu.

Jedno od najsunčanijih evropskih ostrva

Zabeleženo je da su rimski osvajači toliko oštetili prirodna bogatstva ovog ostrva, da je to uočljivo i danas, ističe “Greekreporter”.

Kasnije je Gavdosom vladala i Vizantija i Osmanlije, a posebno je zanimljivo što se pominje i u Novom zavetu, budući da je apostol Pavle, tokom zarobljeništva na rimskom brodu prošao i pored tog ostrva.

Iako su mnogi stanovnici krenuli trbuhom za kruhom mahom prema ostrvu Krit, Gavdos je danas jedna od popularnih turističkih atrakcija, naročito za ljubitelje prirode i avanture. Najčešće se turisti iz celog sveta odlučuju da posete ovo grčko ostrvo zbog klimatskih karakteristika, budući da važi za jedno od najsunčanijih na evropskom tlu.

Ostrvo Gavdos Foto: Wikimedia/Pascal Mullon

Gavdos danas

Ukoliko se ima na umu podatak da je Odisej godinama boravio sa svojom voljenom upravo na Gavdosu, zaboravivši pritom i na svoju postojbinu, onda je i jasno zašto ovaj dragulj Grčke treba posetiti.

Ostrvo Gavdos, Grčka Foto: Shutterstock

Na ostrvu danas vlada potpuno opuštena atmosfera, a posetiocima se nudi kako uživanje na nekoj od poznatih, mahom osamljenih plaža, tako i uživanje u fenomenalnim gastronomskim specijalitetima po kojima je Gavdos takođe poznat.

Plaža Sarakiniko spada u red najposećenijih na ostrvu, dok Gavdos nudi i brojne osamljene plaže, idealne za uživanje u miru.

Poseta rtu Tripiti, na kome simbolično stoji prava pravcata stolica, koja označava najjužniju tačnu Evrope, obavezna je ukoliko putujete na Gavdos. Ostrvo je saobraćajno odlično povezano sa Kritom, a na njemu živi tek oko stotinu stalnih stanovnika.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • grčki

    20. maj 2023. | 19:03

    javdos kao jiros (giros)

    Podelite komentar