• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Teoriju evolucije Čarls Darvin utemeljio je nakon posete ovom arhipelagu u Tihom okeanu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smatra se da je čuveni naučnik Čarls Darvin upravo na ostrvima Galapagos uspeo da pronađe informacije koje su mu poslužile za formiranje teorije o evoluciji

  • 0
Virus Outbreak Ecuador - Lonely Galapagos Adrian Vasquez

Arhipelag koji čini nešto više od deset ostrva veće površine i mnoštva manjih ostrva i ostrvaca, čije je poreklo vulkansko, zapljuskuju vode Tihog okeana. Galapagos je jedna od pokrajina Ekvadora.

Od svih ostrva arhipelaga naseljeno je samo njih pet. Najnaseljenije je ostrvo Santa Kruz, na kome živi oko 15.000 ljudi, navodi “Vikipedia”.

Ukupna površina arhipelaga je 7.850 kvadratnih kilometara. Izuzev 13 velikih ostrva, u ovoj grupaciji se nalazi i šest ostrva manje površine, ali i 42 ostrvceta i nekoliko stena, ističe “Visit.ecuador.travel”.

Smatra se da je čuveni naučnik Čarls Darvin upravo na ostrvima Galapagos uspeo da pronađe informacije koje su mu poslužile za formiranje teorije o evoluciji. Upravo na rezultatima istraživanja, do kojih je došao na ovim ostrvima, Darvin je i utemeljio svoju teoriju, koja je postala planetarno priznata i opšteprihvaćena teorija o nastanku čoveka.

Turizam na ostrvima Galapagos

Zbog izuzetno bogatog i šarolikog biljnog i životinjskog sveta, ostrva Galapagos su od 1985. godine okarakterisana kao rezervat biosfere, što je kasnije prošireno i na područje mora. Na Listi svetske baštine UNESCO-a nalaze se počev od 1978. godine.

Galapagos Darvinov luk Foto: Profimedia

Ne samo da ljubitelji prirode posećuju ova ostrva, već i svi oni koji uživaju u čarima surfovanja i ronjenja, ali i mnogi drugi znatiželjni turisti, budući da su ostrva Galapagos po mnogo čemu jedinstvena destinacija u svetu.

Na ostrvima Baltra i San Kristobal nalaze se dva glavna aerodroma ovog arhipelaga.

Zbog klimatskih karakteristika koje na tom području preovlađuju, destinacija se može posetiti tokom cele godine. U principu, od januara do juna meseca je topla sezona, dok su niže temperature u periodu od jula do decembra, kada na području ovog arhipelaga vlada hladna i suva sezona, koja podrazumeva i nešto niže temperature.

Najbolji način za obilazak Nacionalnog parka Galapagos jesu krstarenja. Na ostrvima postoje brojne kompanije, koje su za to specijalizovane i u čijoj ponudi se nalaze različiti itinereri.

Svetski dan kornjača 23. maj Foto: Shutterstock

Okarakterisano kao “područje posebnih bioloških karakteristika”, Galapagos je i dom mnogih endemskih vrsta, među kojima se posebno ističu kitovi, pingvini i kornjače, ali i morski lavovi i iguane.

Posetiocima ostrva su na raspolaganju i mnoge aktivnosti, poput ronjenja, biciklizma i surfovanja, te posmatranja životinja.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Višegrad - ćuprija na Drini

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja