• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na koje tursko letovalište vas asociraju Crveni toranj, zamak i Kleopatrina plaža?

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Alanji će podjedano uživati ljubitelji odmora u pravom smislu te reči i oni koji teže boljem upoznavanju kulturnih i istorijskih znamenitosti, kojih u gradu i njegovoj okolini ima i više nego dovoljno

  • 0
Alanja, Turska Alanja / Foto: Pixabay

Podno planine Taurus, na poluostrvu koje zapljuskuju vode Sredozemnog mora, ugnezdilo se jedno od najpoznatijih letovališta u tom delu Turske.

Alanju deli oko 120 kilometara od Antalije. Osim po fenomenalnim plažama, ovo letovalište je poznato i po bogatoj prirodi, istorijskom i kulturnom nasleđu, ali i po kvalitetnom noćnom životu. U Alanji će podjednako uživati ljubitelji odmora u pravom smislu te reči i oni koji teže boljem upoznavanju kulturnih i istorijskih znamenitosti, kojih u gradu i njegovoj okolini ima i više nego dovoljno.

Izgrađena još tokom 13. veka, osmougaona kula poznata po karakterističnoj boji, Crveni toranj ili Crvena kula važi za jedan od simbola Alanje. Nalazi se u blizini Tersane, odnosno Seldžučkog brodogradilišta, u starom jezgru grada. Ne treba propustiti ni posetu brodogradilištu, budući da je jedino koje je očuvano iz tog perioda turske istorije, ističe „Antalyatouristinformation“.

Plaže Alanje

Kleopatrina plaža sasvim sigurno je jedna od najpoznatijih u Alanji. I kao i plaže istog naziva, koje se nalaze u još nekim turskim letovalištima, tako i ovu prati priča da su na njoj u svojoj ljubavi uživali egipatska kraljica i njen ljubavnik, Marko Aurelije.

Alanja, Turska Foto: Pixabay

Iako je u pitanju duga i prostrana plaža, na njoj je gotovo uvek gužva, prosto zato što je i najpoznatija u tom letovalištu. U pitanju je organizovana peščana plaža sa azurnoplavom bojom mora, koja je i nosilac Plave zastave, navodi „Heytripster“.

turska Alanja, Turska / Foto: Pixabay

Druga poznata plaža je Damlatas, koja se nalazi u blizini Kleopatrine plaže. Osim uživanja u pogledu na zamak, koji je takođe jedan od simbola grada, ova plaža se može pohvaliti i istoimenom pećinom u njenoj blizini. Na njoj se znaju javiti talasi, pa treba biti posebno obazriv sa mališanima i neplivačima.

Alanja, Turska Alanja / Foto: Pixabay

Plaža Incekum je idealna za ljubitelje sportova na vodi, dok je plaža Kejkubat poznata po obilju zelenila koje je okružuje. Lako je dostupna, budući da se nalazi u blizini centra grada, a na njoj obično nema naročito velike gužve.

Znamenitosti Alanje

Izuzev već pomenutog Crvenog tornja i Seldžučkog brodogradilišta, posebno je atraktivna vožnja žičarom, koja vodi do zamka Alanje. U njegovoj blizini nalazi se još jedna gradska znamenitost. Zamak Ehmedek podignut je još u prvim decenijama 13. veka, sa ciljem zaštite sultanove palate.

Alanja, Turska Foto: Pixabay/Alanja

Gradski arheološki muzej posetiocima nudi uvid u dugu i bogatu istoriju tog dela Turske. Neki od artefakata, koji su deo zbirke ovog muzeja, stari su i 2.700 godina.

Ostaci drevnih gradova Naula i Siedra takođe se nalaze na području ovog letovališta, a ne treba propustiti ni posetu svetioniku i Dim pećini, koja je jedna od možda i najfascinantnijih atrakcija ovog turskog letovališta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Pogledajte kako izgleda život u amazonskom plemenu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja