• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim po fenomenalnim plažama, ovo letovalište na Kipru poznato je po još nečemu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ako upitate bilo koga ko je ima prilike da poseti Kipar gde su najlepše plaže, sigurno će se pomenuti i neku u ovom letovalištu. Mnoge plaže u Aja Napi ovenčane su Plavom zastavicom i poznate su po kristalno čistoj vodi

  • 2
Aja Napa, Kipar Foto: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

Neretko karakterisana kao najposećenija destinacija na jednom od najsunčanijih mediteranskih ostrva, Aja Napa nudi mnogo više od pukog letovanja.

U samom centru letovališta nalazi se svetinja izgrađena u periodu mletačke vladavine. Manastir Aja Napa posvećen je svecu zaštitniku mesta.

Iako je mesto dobro znano, posebno među mlađim evropskim turistima, najpre zbog bogate ponude noćnog provoda, Aja Napa je odličan izbor i za bolje upoznavanje bogate istorije ovog dela ostrva, ali i njegovih prirodnih znamenitosti.

Najbolje plaže na Kipru

Ako upitate bilo koga ko je ima prilike da poseti Kipar gde su najlepše plaže, sigurno će se pomenuti i neku u ovom letovalištu. Mnoge plaže u Aja Napi ovenčane su Plavom zastavicom i poznate su po kristalno čistoj vodi.

Aja Napa Foto: Telegraf.rs

Plaža Nisi jedna je od najpoznatijih i najpopularnijih, a odmah za njom i plaža Makronisos, koja je popularna i među lokalnim stanovništvom, navodi "Theworldpursuit". U blizini plaže Makronisos nalaze se i prilično dobro očuvane antičke grobnice, do kojih vode uklesane stepenice, što celo područje čini još atraktivnijim za istraživanje.

Turistima su zanimljivi i izleti do morskih pećina, koje prati legenda o piratima. Naime, može se čuti da su morske pećine po kojima je Aja Napa takođe poznata, u davna vremena koristili upravo pirati za svoja skrovišta.

Rt Greko

Jedno od zaštićenih područja Aja Nape je i Nacionalni park Cape Greco, poznat po trikizno plavim vodama i brojnim, vrlo interesantnim formacijama od stena. Mnoge od tih stena su zaslužne i za formiranje skrivenih pećina, koje su još jedna od osobenosti ovog letovališta.

Područje nacionalnog parka posebno je popularno među ljubiteljima avanture. Izuzev plivanja i ronjenja, posetiocima se nudi i mogućnost uživanja u planinarenju i biciklizmu, kao i istraživanje lepota skrivenih pećina.

Zanimljivo je i da se za Rt Greko vezuje priča o morskom čudovištu. Aja je prijateljski nastrojena morska neman, prema toj legendi, a svako ko je imao prilike da se sa njom susretne, imao je samo osećaj strahopoštovanja, ali nije bivao povređen.

Manastir i Muzej mora

Nije poznato kada je sagrađen manastir Aja Napa, ali se pretpostavlja da se to zbilo tokom 15. veka, u periodu mletačke vladavine ostrvom.

Mnoge vrlo zanimljive priče vezane su za ovu svetinju. Jedna od njih pominje lovca, čiji je pas pronašao ikonu od zlata, a ima i onih koje pominju devojku, koja je pobegla u ovaj manastir, nakon što su joj roditelji zabranili da se uda za onoga koga je njeno srce odabralo.

Manastir Aja Napa otvoren je za posete u toku cele godine, a ulazak se ne naplaćuje.

Muzej Thalassa, što je grčka reč za more, posetiocima nudi uvid u neke, u najmanju ruku fascinantne artefakte. U njemu se, pored ostalog, nalazi i olupina broda, koja je otkrivena na jednoj od plaža ovog letovališta, a koja je potpuno rekonstruisana. Zahvaljujući takvom konceptu, olupina se može videti sa različitih nivoa staza i stepenika, izrađenih od stakla. U toku cele godine je ovaj muzej otvoren za posete, s tim da je nedeljom zatvoren, ali samo dok traje zimska sezona.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Tea

    21. maj 2023. | 13:56

    Mnogo lepo jezero u Limasolu i jos mozes da pecas.

    Podelite komentar