• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najlepši zalasci sunca se vide iz ove prestonice: To je obavezna aktivnost na ostrvu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Smešten na stenovitoj litici, grad Oia ili Hora star je vekovima. Danas je to jedna od najpopualrnijih destinacija kada su u pitanju grčka ostrva

  • 0
Hotel Canaves Oia Foto: Printskrin Instagram/canavesoia

Tipična arhitektura ostrva Kiklada, belo okrečena izdanja sa karakterističnim plavim krovovima, uz plavetnilo mora koje okružuje glavni grad ostrva Santorini, dodatno su upotpunjeni čarobnim zalascima sunca.

Sa opravdanim razlogom se često navodi da su najlepši zalasci sunca upravo u prestonici ovog grčkog ostrva.

Smešten na stenovitoj litici, grad Oia ili Hora star je vekovima. Danas je to jedna od najpopualrnijih destinacija kada su u pitanju grčka ostrva.

Najposećeniji grad na Santoriniju

Iako se Hora zapravo smatra selom, ipak je prestonica ovog ostrva. Poznata je po krivudavim, uskim ulicama prekrivenih kamenom i tipičnoj arhitekturi Kiklada.

Ostrvo Santorini, Grčka Foto: Pixabay/michelleraponi

Baš zato što je reč o jednoj od najposećenijih destinacija na ostrvu, gužve su neminovne. Posebno u toku sezone, koja na Santoriniju traje do septembra meseca.

U tom periodu na ostrvu su i najviše temperature. Zato se uvek preporučuje, ako je moguće, da planirate putovanje za kraj septembra, kada su temperature nešto niže, a gužve manje.

Atrakcije Hore

Ako izuzmemo posmatranje zalaska sunca, što se smatra obaveznom aktivnošću tokom posete ovom ostrvu, ima još mnogo toga što treba videti i uraditi u prestonici Santorinija.

Zamak Oia, koji je još poznat i kao zamak Svetog Nikole, jedna je od lokacija koja se ne propušta, ističe "Travelandleisure". Ovaj nemi svedok bogate i duge istorije ostrva posetiocima nudi mogućnost da vide, pored ostalog i ostatke kule osmatračnice, izgrađene tokom 15. veka.

Na glavnom trgu Hore nalazi se i crkva Panagia Placani. Izgrađena relativno skoro, nedugo nakon zemljotresa koji je ostrvo pogodio 1956. godine, posebno je atraktivna za posetu na dan posvećen Presvetoj Bogorodici, Veliku Gospojinu, koja se obeležava 15. avgusta.

Iako na Santoriniju ima i drugih plaža, jedna od najpoznatijih je Katharos, dok je plaža Armonio idealna za adrenalinske zavisnike, budući da posetiocima nudi mogućnost i da se oprobaju u skokovima sa litice.

Još jedna od opcija za uživanje tokom posete Hori i ostrvu Santorini jeste i jedrenje. Posetiocima se nudi mogućnost organizovanih izleta, tokom kojih mogu da otkriju najbolje destinacije za ronjenje, ali i da posete čuvenu Crvenu plažu i tople izvore.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja