• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Odloženo otvaranje džinovske šume u čuvenom američkom nacionalnom parku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nacionalni park Sekvoja daleko je čuven po drvetu znanom kao General Šerman, čija se starost procenjuje na oko dve hiljade godina

  • 0
Sekvoja, Nacionalni park Redvud Kalifornija, najviše drvo na svetu Foto: Pixabay/usa-reiseblogger

Čuvena šuma džinovskih stabala u Nacionalnom parku Sekvoja, u Kaliforniji, neće biti otvorena za posetioce najranije do juna meseca.

Razlog tome je što služba Nacionalnog parka još uvek pokušava da se oporavi od zime, te da izvrši sve neophodne popravke na putevima i očisti sneg.

Očekuje se da će posetioci moći da imaju pristup ovom nacionalnom parku između drugog i devetog juna ove godine.

Nacionalni park Sekvoja daleko je čuven po drvetu znanom kao General Šerman, čija se starost procenjuje na oko dve hiljade godina.

Sekvoja, Nacionalni park Redvud Kalifornija, najviše drvo na svetu Foto: Pixabay/publicdomainpictures

- Osoblje nacionalnih parkova Sekvoja i Kraljev kanjon nastavlja da napreduje u čišćenju snega, popravci štete i svim drugim zadacima, koji su povezani sa oporavkom od zimske sezone - navedeno je u saopštenju Službe Nacionalnog parka, prenosi "Travelandleisure" i dodato:

- Vikend za Dan sećanja je uobičajen početak letnje sezone u parkovima, ali ove godine, nažalost, pristup najvećem drvetu na svetu, po zapremini, i šumi koja se u njegovoj okolini nalazi u oblasti Lodgepole neće biti dozvoljen na vreme.

Pojašnjeno je takođe da na dve lokacije u nacionalnom parku postoje značajna oštećenja puteva, te da je to jedan od osnovnih razloga zbog kojih je doneta odluka da otvaranje parka za posetioce ipak bude odloženo.

Ovaj nacionalni park je ipak moguće posetiti, ali samo u određenim oblastima, koje se nalaze na nižim nadmorskim visinama.

U Nacionalnom parku Kraljev kanjon posetioci mogu da pristupe lokalitetu sa džinovskim sekvojama, te da, pored ostalog posete i drvo poznato pod nazivom General Grant.

Svi koji žele da posete ove nacionalne parkove su upozoreni da su reke "veoma hladne i veoma brze", zbog otapanja snega i da treba da obrate pažnju na to da je "tlo duž reka vlažno i nestabilno". Baš zato se posetiocima ukazuje na mogućnost različitih nesreća, budući da se tlo koje okružuje reke može "neočekivano srušiti pod težinom ljudi", što dalje može dovesti do njegovog obrušavanja u reku.

Ipak, ograničenja za pristup parku sa džinovskim stablima sekvoja nisu prvi put na snazi. Tokom 2021. godine su vatrogasci bili prinuđeni da uz pomoć materijala otpornog na visoke temperature zaštite drvo General Šerman od šumskog požara, pa je tek nekoliko meseci nakon tog nemilog događaja ponovo dozvoljen pristup posetiocima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Šuma se šareni poput dečije bojanke: Pogled na jesen sa panorame

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja