• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grad poznat kao „Srce fjordova“ okružuje čak 7 planina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od sedam planina, koje okružuju Bergen, na dve je dostupna i žičara, a na strmim obroncima planina nalaze se naselja

  • 0
Bergen, Norveška

Foto: Pixabay/elg21

Zanimljiva arhitekura ili neki od lokaliteta svetske baštine, te bogata priroda, obično su atrakcije koje imaju mnogi gradovi. Ali ne i Bergen.

Ovaj grad, pozicioniran između dva najveća fjorda u Norveškoj, poznat je po mnogo većem broju atrakcija.

Od sedam planina, koje okružuju Bergen, na dve je dostupna i žičara, a na strmim obroncima planina nalaze se naselja.

Grad u samom srcu fjordova

Većina turista ovaj deo Norveške posećuje upravo zbog fjordova. Zbog položaja koji zauzima, Bergen je neretko okarakterisan i kao „Srce fjordova“. I upravo zato se smatra odličnom polaznom tačkom za upoznavanje tih fascinantnih prirodnih atrakcija.

Bergen, Norveška

Foto: Pixabay/nextvoyage

Jedna od najpoznatijih aktivnosti je i celodnevna tura nazvana „Norveška u malom“. Turistima se nudi mogućnost krstarenja fjordom, te putovanje železnicama Flam i Bergen, kao i poseta vodopadu Kjosfosone, navodi „Travelandleisure“.

Železnica Bergen važi za najvišu železnicu u severnom delu Starog kontinenta. Takođe je ova pruga normalnog koloseka poznata i kao najstrmija takve vrste u celom svetu. Tokom putovanja se može uživati u fantastičnom pogledu na neverovatne planine i prirodu, po kojoj je to područje poznato.

Posetiocima se nudi i mogućnost planinarenja. Oko sat vremena hoda je od Bergena udaljen jedan od vrhova, koji se smatra najpristupačnijim.

Atrakcije Bergena

U okviru Muzeja Starog Bergena se nalazi oko 50 istorijskih kuća, koje su potpuno rekonstruisane. Poseta njima pruža mogućnost turistima da imaju jasniji uvid u istoriju ovog norveškog grada. Nekada najveći grad sa zdanjima izgrađenim od drveta, po čemu je Bergen bio posebno poznat početkom 19. veka, kada je smatran najvećim takve vrste na evropskom tlu, zapravo je svojevrstan muzej na otvorenom.

Bergen, Norveška

Foto: Pixabay/bhart9070

Gastronomska ponuda ovog grada takođe je posebna. Na meniju su uglavnom morski specijaliteti, među kojima se posebno izdvajaju jela pripremljena od bakalara i riblja čorba.

Bergen je turistima dostupan u toku cele godine, iako se mnogi za posetu odlučuju u toku toplijeg perioda godine. I koliko god tople Golfske struje činile ovo mesto prijatnim, ne treba zaboraviti da je u ovom gradu čak oko dve stotine dana u toku godine praćeno kišom.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana Kvržić putuje oko sveta i cilj joj je da obiđe celu Zemlju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja