• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jednu od najmlađih banja u Srbiji nadvisuje Radan planina

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razlog zbog koga se Prolom banja smatra jednom od najmlađih na području naše zemlje jeste što je tek 1940. godine zabeleženo prvo pominjanje ovog lečilišta

  • 0
Prolom Banja Prolom Banja / Foto: Wikimedia/Katarina Z

Sve do perioda po završetku Drugog svetskog rata za izvore Prolom banje uglavnom je čulo samo lokalno stanovništvo. Tek bi se ponekad pročulo koliko su nekome zdravstveno prijale vode banje smeštene na obroncima Radan planine.

Prolom banju od Niša deli oko 85 kilometara, dok je Kuršumlija udaljena oko 23 kilometra od ovog lečilišta u južnom delu naše zemlje.

Skromni počeci

Razlog zbog koga se Prolom banja smatra jednom od najmlađih na području naše zemlje jeste što je tek 1940. godine zabeleženo prvo pominjanje ovog lečilišta navodi „Vikipedia“.

Prolom banja Foto: Shutterstock

U novinama iz te godine naveden je podatak da banja beleži oko dve hiljade posetilaca na godišnjem nivou. U deceniji nakon završetka Drugog svetskog rata broj posetilaca Prolom banje beleži značajan rast, da bi 1968. godine bio podignut i hotel „Radan“. Najpre je brojao samo 28 ležajeva, a samo deceniju kasnije stotinu postelja više.

Vremenom se Prolom banja razvijala, pa osim hotela i ugostiteljskih objekata mnogi stanovnici banje počinju da nude posetiocima smeštaj.

Status banje je ovo lečilište zvanično steklo 1977. godine, navodi „Banjeusrbiji“.

Prolom Banja Foto: Wikimedia/Katarina Z

Uzevši u obzir da se ovo lečilište nalazi na nadmorskoj visini od 550 do 668 metara, to se smatra jednim od najviših banjskih lečilišta na području naše zemlje. Upravo zbog svoje pozicije važi i za klimatsko lečilište.

Na području Prolom banje preovlađuju vetrovi umerene jačine i relativno mala vlažnost vazduha. Leta su uglavnom blaga, iako večeri znaju da budu hladnije, dok su zime duge i praćene uglavnom većim snežnim prekrivačem i padavinama.

Lečenje u Prolom banji

Iako je flaširana voda iz ove banje, koja se može pronaći na tržištu, sasvim sigurno mnogima poznata, nema sumnje da u Prolom banji ljudi sa različitim oboljenjima i tegobama mogu da pronađu spas.

Prolom Banja Foto: Wikimedia/Katarina Z

Brojna su oboljenja i stanja koja se smatraju indikativnim za boravak u ovom lečilištu.

Pored toga što terapije u Prolom banji mogu da pomognu osobama koje imaju čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, smatra se da pomažu i kod hroničnog zatvora, te peska u mokraćnim putevima i kamenca u bubrezima.

Takođe mogu, pored ostalog da budu od koristi i kod psorijaze, ekcema i upale žuči, ali i kod oboljenja perifernih krvih sudova i stanja nakon operacija organa za varenje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Od obične klisure do uživanja u prirodi: Pogledajte kako će izgledati Ovčar Banja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja