• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Preko puta ostrva Krf nalazi se jedno od najposećenijih letovališta u Albaniji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uživanje u plavetnilu Jonskog mora u Sarandi moguće je od maja, pa čak do oktobra meseca, zbog povoljnih klimatskih karakteristika

  • 0
Saranda, Albanija Foto: Pixabay/katarzynatyl

Sa više od tri stotine sunčanih dana u toku godine, sasvim je jasno zbog čega je Saranda jedno od posećenijih albanskih letovališta.

Grad koji nosi naziv u slavu Agia Sarande, vizantijskog manastira koji je posvećen Svetim mučenicima Sevastijskim, leži na obalama Jonskog mora. Baš preko puta grčkog ostrva Krf.

Uživanje u plavetnilu Jonskog mora u Sarandi moguće je od maja, pa čak do oktobra meseca, zbog povoljnih klimatskih karakteristika.

Plaže u Sarandi

Izuzev glavne gradske plaže, u okolini ovog albanskog letovališta ima plaža za svačiji ukus. Cene iznajmljivanja kompleta ležaljki i suncobrana na organizovanim plažama Sarande kreću se između šest i 10 evra, navodi „Albanija.rs“.

Saranda, Albanija Foto: Pixabay/ledik

Plaža Krokez, koja je dostupna samo sa morske strane, važi za jednu od najposećenijih. Na ovoj organizovanoj plaži nalazi se i restoran, a obično na njoj nema naročite gužve.

Saranda, Albanija Foto: Pixabay/ledik

Flamingo i Mango, te Afrikan beach takođe su za preporuku. Na oko 20 minuta hoda od letovališta nalaze se i dve vrlo atraktivne plaže. Jedna do druge, plaže Pašćura i Špela e Pelumbave povezane su morem, budući da se između njih nalazi jedna veća stena. Iako su organizovane, na njima postoje delovi na kojima posetioci mogu koristiti i svoje plažne rekvizite.

Atrakcije Sarande

Uz pomenutu pravoslavnu crkvu, po kojoj ovo letovalište i nosi naziv, u Sarandi se može videti i sinagoga, izgrađena tokom srednjeg veka, navodi „Vikipedia“.

Na području okruga, kome i ovo letovalište pripada, može se videti i mnogi spomenici iz kamenog doba, među kojima se pećina Konispol posebno izdvaja.

Ostaci antičkog grada Finiči prestavljaju još jednu od znamenitosti ovog albanskog letovališta. U neposrednoj blizini sinagoge u Sarandi može se videti i deo svetske kulturne baštine UNESCO-a, ostaci tog antičkog grada, u čijoj blizini se nalazi i lokalni arheološki muzej.

Iznad letovališta je i nekadašnje utvrđenje Ljekursi, odakle posetioci imaju prilike da uživaju u pogledu na Sarandu i plavetnilo Jonskog mora koje je okružuje.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Ne, ovo nisu Maldivi, ovo je Albanija: Plavetnilo mora ove zemlje sve više privlači srpske turiste

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja