• 0

Vreme čitanja: oko 7 min.

Kristalno čisto i plavo more, skriveno u egipatskom raju: Otkrijte neistraženu sredozemnu obalu i zaliv Almazu

Vreme čitanja: oko 7 min.

  • 0
Almaza zaliv Foto: Mateja Beljan

"Zdravo, odakle ste, iz Srbije? Baš lepo", tako nam je u prolazu poručio jedan od ugostitelja hotela "Jaz Almaza" u Egiptu i - pružio nam ruku. Ali, mi smo bili među prvim srpskim gostima koji su posetili ovaj prelepi zaliv na severu Egipta.

Za razliku od poznatih letovališta na Crvenom moru, Almaza pruža pogled na kristalno čisto i plavo - Sredozemno more. Iako se naziva zaliv, reč je, zapravo, o uvali, pa pogled seže do horizonta. Nema gužve, larme i galame, glisera i čamaca koji dolaze sa strane - mir je ovde "rezervisan" za sve one koji ga zatraže u Almazi.

Ove godine "Odeon World Travel" u ponudu uvodi ovu potpuno novu destinaciju, koju naši turisti nisu imali prilike organizovano da posete.

Kada smo pogledali mapu, shvatili smo da se nalazimo negde između Aleksandrije i libijske granice, u blizini mesta Marsa Matruh.

Reč je o slabo naseljenoj zoni, čiji turistički potencijal će tek doći do izražaja - kroz nepreglednu ravnicu gradi se širok auto-put, ali naši turisti neće morati dugo da putuju autobusom, jer se od ove godine uvodi i čarter let direktno do Marse Matruh.

Ovim delom afričke obale dominiraju žuti i pomalo pusti krajolici, ali put koji je bio pred nama vodio nas je u pravi skriveni raj. Ulazimo u zonu prepunu palmi, živih ograda, kaktusa, raznih sadnica i stižemo do ulaza u hotel, jedan od pet koliko ih trenutno ima u zalivu, svi iz istog lanca "Jaz" i u ponudi "Odeon World Travela".

Na recepciji nas dočekuje osoblje pružajući nam čašu ceđene pomorandže i vlažan mirisan peškir za osveženje. To nam je toliko trebalo! Kad smo se "umili" i osvežili, shvatili smo da se pred nama nalazi izlaz na baštu kafea sa pogledom na bazen, okružen palmama. A more? Plavilo se na kraju velikog vrta, na svega minut-dva hoda pokraj bazena ili dvospranog krila hotela.

Veoma slični hoteli iz lanca nalaze se u istom krugu, a gosti mogu da koriste usluge koje nude - plaže, spa centre, teretane, restorane. U pitanju je "ol inkluziv" koncept, koji ne važi samo za specijalne "a la carte" restorane.

Ono što je važno istaći jeste da je reč o jednom povezanom sistemu sa gotovo identičnim konceptom soba.

Ali... pre odlaska u sobu, odlučili smo se na užinu kraj bazena. Predah posle puta uz žubor male fontane i odmor za oči. Bazeni su svuda oko nas, raznih oblika i dubina, i za decu i za odrasle.

Osim otvorenog, postoji i zatvoreni bazen i spa centar. Ako ste aktivni, nemojte propustiti svoj trening - na raspolaganju vam je i prijatna teretana, ali i partija stonog tenisa ili fudbala nije loša opcija. Naravno - i odbojka na plaži.

Mesto gde smo užinali i popili koktel uveče postaje mesto dobre zabave, uz ozvučenje.

Ipak, pre odlaska u sobu, morali smo da zavirimo i na samu plažu. Ležaljke i suncobrani od trske su spremni, a pesak nestvarno čist. Odmah se izuvamo i krećemo ka obali, gde nas pozdravlja spasilac. Zastava je "žuta" i more se ustalasalo, a pena završava na našim stopalama. Trenutak kada zaboravljamo na sve, pa i na to gde se nalazimo.

Egipat... Otkrio nam je svoju skrivenu čar, dugu obalu Medirana koji zapljuskuje mirnu obalu. Ovo je definitivno bio pun pogodak za lanac hotela koji se nižu jedan uz drugi, baš kao i plaže. Prolaz je slobodan, ako se danas kupate na jednom mestu, ne morate i sutra da budete na istoj plaži!

Došlo je vreme da se smestimo - svi hoteli u lancu, osim jednog, imaju pet zvezdica i tri tipa soba na raspolaganju. Dizajn se pomalo razlikuje od hotela do hotela, ali to je stvar ukusa. U svakom od njih enterijer plene bogati detalji, koji se ističu već na samoj recepciji i u lobiju, brižljivim izborom osvetljenja, garnitura i dekoracije. Tako se i sobe razlikuju u dekoraciji, ali ne i u funkcionalnosti.

"Superior" sobe su idealne za parove bez dece, ili za prijatelje. Imaju dva kreveta i, što je posebno važno - terase.

Sobe su prostrane, sa više osvetljenja, mini-barom i svom potrebnom opremom za higijenu. Čak i ako ste zaboravili četkicu za zube ili pribor za brijanje ne brini te se - sve vas to čeka kraj lavaboa.

Na raspolaganju su vam i bade mantil, papuče, kao i peškiri za plažu koje dobijate u posebnoj kesi.

Prvog dana iznenadiće vas poseta osoblja - za vas je spremno sveže voće i kolači za dobrodošlicu.

Na raspolaganju vam je i veliki TV ekran.

"Femili" sobe razlikuju se po tome štro imaju dodatan deo, odvojen obično zavesom, u kome se nalaze još dva manja kreveta. U našoj sobi oni su bili pretvoreni u fini dnevni boravak za sedenje, ali kada skinete jastuke i stavite posteljinu na njih, dobijate dečje krevete.

Reč je o hotelima sa pet zvezdica (uz jedan izuzetak), ali poseban luksuz za one koji to vole čeka vas u posebnim sobama, pravim malim apartmanima sa dnevnom i spavaćom sobom, velikim garderoberom i prostranim kupatilom. O svakom detalju se vodilo računa, a sav nameštaj je urađen sa stilom. Neke od ovih soba imaju i privatni bazenčić!

Na više mesta možete mirno ispiti limunadu, koktel ili kafu - od plaže, preko bazena i bašte do restorana.

A hrana, to je posebna priča.

Kuhinja je potpuno prilagođena evropskom gostu, ali sa lokalnim uticajem. Gotovo sva jela imala su neki poseban, za nijansu drugačiji, prijatno iznenađujuć ukus.

Na meniju su sve vrste mesa, testenina, pirinča i krompira spremljenih na razne načine, salate, supe i čorbe...

Služenje je po principu švedskog stola, a konobari će vas ljubazno upitati i za piće.

Na kraju, tu je uvek dezert - od običnog voća do vrhunskih kolača.

Veoma sličnu ponudu "Jaz Almazi" ima i susedni "Jaz Cristal" i "Jaz Oriental" hoteli, dok "Jaz Tamerina" nema direktan izlaz na plažu, već je potrebno prošetati pet minuta. Postoji još jedan hotel, sa četiri zvezdice, idealan za mlade ili porodice sa starijom decom - "Almazino".

Ovaj hotel je nešto skromniji, ali veoma prijatan, međutim, u njemu postoje samo "superior" sobe za dvoje. Nema "family" soba, ali postoji bazen i prostor za decu, kao i u drugim hotelima. Do plaže vozi besplatan autobus, ali distanca je veoma kratka.

Ukoliko želite da upriličite svečani ručak ili večeru za sebe, drage osobe ili porodicu, možete koristiti i neki od "a la carte" restorana u čitavom kompleksu. Ima ih ukupno šest i nude različite kuhinje - mediteranska hrana, morska hrana, libanska, italijanska ili azijska kuhinja i jedna poslastičarnica.

Ne morate čitav odmor provesti u hotelskom kompleksu, iako on nudi sve što je potrebno za odmor. Ako vas zanima kako žive egipatske ulice, možete obići Marsu Matruh, danju ili noću, u organizovanim izletima ili najavljenim individualnim turama.

Takođe, organizuje se i izlet u Aleksandriju. Velika je šteta ne posetiti ovaj drevni grad, drugi po veličini u Egiptu i najveći na Sredozemnom moru.

Metropola sa više od 4 miliona stanovnika proteže se duž obale, a predgrađa počinju i stotinu kilometara dalje.

U samom centru pravi je vrtlog saobraćaja i pešaka. Egipatski gradovi žive i danju i noću, a trošne fasade blješte od svetlećih reklama.

Porodice sa decom, prijatelji i turisti uživali su predveče nanizani na zid koji deli trotoar i morsku obalu. Svi će vam rado mahnuti, nasmejati se, a pod vašim nogama pobeći će poneka mačka, trgnuće vas neka jača sirena, buka iz saobraćaja ili povik uličnog prodavca.

Konji su prava turistička atrakcija, a neverovatno je kada se i oni sa kolima zaglave u saobraćajnoj gužvi.

Poseban doživljaj je zalazak Sunca, jer se na panorami grada ističu siluete džamija i crkava. Hrišćanstvo ovde odvajkada prisutno.

Aleksandrija jeste užurbana i bučna, ali kao da ljubomorno čuva i svoj šarm.

Detalji na visokim zgradama koji se podižu iznad prometnih ulica privlače poglede u trenucima predaha, a postoje i prave male vile skrivene među soliterima.

Posebno se ističu reprezentativna zdanja poput Univerziteta i Biblioteke.

Aleksandrijska biblioteka poznata je u celom svetu, jer se na njenom mestu nalazila velika biblioteka u helenističkom periodu.

Pošto je porušena stara, izgrađena je moderna, reprezentativna građevina, na čijim betonskim zidovima su utisnute reši na više od 100 svetskih jezika.

Grad je, naime, 331. godine pre nove ere osnovao Aleksandar Veliki.

Zastali smo kod tvrđave, kupili suvenire i napustili ovaj grad, koji ćete, ukoliko posetite Almazu sa "Odeon World Travelom" moći i detaljno da istražite.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja