• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedinstveni spomenik posvećen velikoj i iskrenoj ljubavi jedna je od atrakcija Indije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nema ničega što je uobičajeno na ovom zdanju, koje je uvršteno na Listu svetske baštine UNESCO-a

  • 1
Tadž Mahal, Agra, Indija Foto: Pixabay/dezalb

Ako postoji najgrandiozniji spomenik jednoj ljubavi, onda je to sigurno Tadž Mahal. Ne samo da je najpoznatiji mauzolej u Indiji, već je i jedan od najpoznatijih u celom svetu.

Smešten u blizini srednjovekovnog grada Agra, Tadž Mahal je sasvim sigurno i jedna od najposećenijih atrakcija Indije.

Izgrađen u znak poštovanja i ljubavi, koju je tadašnji vladar Mogulskog carstva Šah Džahan osećao prema svojoj trećoj ženi, znanoj kao Mumtaz Mahal, ovaj mauzolej i danas je, vekovima kasnije, svedok njihove velike ljubavi.

Četiri ispunjena obećanja

Legenda koja prati nastanak zdanja, građenog više od 20 godina, posebno je zanimljiva i svedoči o velikoj ljubavi koju je šah imao prema svojoj trećoj supruzi. Pre nego što je preminula na porođaju, rađajući šahu 14. dete, Mumtaz Mahal mu je zatražila četiri stvari.

Prva je bila da će izgraditi mauzolej, koji će biti najlepši na svetu. Druga je bila da će se nakon njene smrti ponovo oženiti, dok se treća odnosila na to da će paziti njihovu zajedničku decu. Četvrta želja šahove supruge je takođe bila zanimljiva i odnosila se na to da će svake godine, na godišnjicu njene smrti posetiti mauzolej, navodi „Tourismodindia“.

Tadž Mahal, Agra, Indija Foto: Pixabay/jpeter2

Ipak, šah je otišao korak dalje, želeći da svojoj voljenoj supruzi uvek iskazuje ljubav i pažnju. Upravo u Tadž Mahalu je sahranjen i on, navodi „Vikipedia“. Iako je imao još dve supruge, Mumtaz Mahal bila je i ostala njegova jedina ljubav.

Velelepni kompleks posvećen jednoj ljubavi

Nema ničega što je uobičajeno na ovom zdanju, koje je uvršteno na Listu svetske baštine UNESCO-a. Više od 20 godina trajala je gradnja, koja je započeta godinu dana nakon smrti voljene supruge Šah Džahana.

Projekat je pažljivo osmišljen tako da izražava njegovu tugu za Mumtaz Mahal. Upravo zato i ne čudi mnoštvo detalja, ali i materijal koji je korišćen za gradnju, budući da u posetiocima budi osećaj poštovanja i danas.

Da sve bude još zanimljivije, postoji legenda koja navodi da je šah posle 22 godine gradnje Tadž Mahala izdao jedno vrlo neobično naređenje. Svima koji su učestvovali u gradnji ovog velelepnog zdanja posvećenog velikoj i iskrenoj ljubavi, trebalo je da budu odsečene ruke, kako nikada ne bi mogli da izgrade neki spomenik nalik Tadž Mahalu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jovana Kvržić putuje oko sveta i cilj joj je da obiđe celu Zemlju

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • srdjan

    29. maj 2023. | 23:04

    sto da sece ruke majstorima bolje da ih nagradio

    Podelite komentar