• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedino letovalište u Bosni i Hercegovini privlači turiste iz celog sveta

Vreme čitanja: oko 2 min.

To što je Neum od Mostara udaljen oko 70 kilometara, te isto toliko i od Dubrovnika, čini ovo letovalište na obali Jadranskog mora, baš preko puta hrvatskog ostrva Pelješac, prilično lako dostupnim

  • 1
Neum, BiH

Neum, BiH / Foto: Wikimedia/Pudelek/Marcin Szala

Teritorija Bosne i Hercegovine ima izlaz na Jadransko more i to samo u jednom mestu. Neum je zahvaljujući tome prava atrakcija zemlje.

Zbog klimatskih karakteristika može se pohvaliti kraćim i ne tako oštrim zimama, te dugim letima, koja su praćena višim temperaturama.

Menjao je vladare ovaj primorski grad, kao i celokupno područje na kome se nalazi, da bi nakon 50-ih godina prošlog veka postao prepoznat kao destinacija za odmor na jadranskoj obali, navodi „Tourismbih“.

Lako dostupno letovalište

To što je Neum od Mostara udaljen oko 70 kilometara, te isto toliko i od Dubrovnika, čini ovo letovalište na obali Jadranskog mora, baš preko puta hrvatskog ostrva Pelješac, prilično lako dostupnim. Uz to, oko 30 kilometara deli Neum od Metkovića i Ploča, u kojima se nalaze stanice železnice, navodi „Vikipedia“.

Neum Bosna BIH

Foto: Shutterstock

Letovalište je poznato i po velikom broju sunčanih dana u toku godine, pa posetioci mogu čak sedam meseci godišnje da uživaju u čistom vazduhu, šetnji i drugim aktivnostima.

Prosečna temperatura vazduha tokom januara je prijatnih 13 stepeni, dok u jeku sezone dostiže i 32 stepena Celzijusove skale, ističe „Tobosnia“.

Bosna, Neum

Neum / pixabay.com

Osim hotela visoke kategorizacije, u Neumu je turistima na raspolaganju i privatan smeštaj. Ukupno 7.000 postelja obuhvataju smeštajni kapaciteti ovog letovališta.

Zanimljivi izleti

Iako i u samom Neumu turisti imaju dosta sadržaja na raspolaganju, posebno su atraktivni izleti tokom kojih dobijaju priliku da bolje upoznaju okolinu ovog primorskog grada.

Bosna, Neum

Neum / Foto: Pixabay

Makarska rivijera, Dubrovnik i poluostrva Pelješac i Klek predstavljaju verovatno najznačajnije atrakcije koje se nalaze u okolini Neuma. Turisti koji letuju u ovom primorskom gradu neretko posećuju i Mostar, a na raspolaganju im je i izlet do čuvenog Međugorja.

Park prirode Hutovo blato još je jedna od atrakcija u okolini Neuma, u kojoj će uživati posebno ljubitelji prirode, budući da je upravo taj lokalitet okarakterisan kao najveće stanište za ptice u tom delu Starog kontinenta. Zanimljiva je i poseta pećini Vjetrenica, koja se takođe u okolini Neuma nalazi.

Ne treba, naravno, zaboraviti ni uživanje u odličnoj gastronomskoj ponudi specijaliteta karakterističnih za hercegovačku kuhinju, ali i kuhinje drugih zemalja. Osim morskih specijaliteta, na menijima restorana u Neumu se mogu pronaći i tradicionalni bosanskohercegovači specijaliteti, ali i jela po kojima su poznate italijanska kuhinja i kuhinja Dalmacije.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Novaku od ruku ide i veslo koliko i reket: Đoković umešno vozi kajak po Jadranu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nn

    1. jun 2023. | 19:27

    Bio sam za vreme korone, nije trebao test, toliko loše snabdeveno mesto, plaže skoro i da nema a voda ledara ali čista, puno srbomrzaca, postoji novi put sa kojim se malo brže stigne i to je to o Neumu..

    Podelite komentar