• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jonsko ostrvo poznato po fenomenalnim plažama i pećini sa podzemnim jezerom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kefalonija je dobro povezana sa grčkim kopnom. Izuzev avio-linije sa Atinom, ostrvo je povezano čarter-letovima i sa drugim evropskim prestonicama, dok redovno saobraćaju i brodske linije

  • 2
Ostrvo Kefalonija, Jonska ostrva, Grčka Foto: Pixabay/NinasCreativeCorner

Poznato po lepim plažama, zanimljivoj arhitekturi i pitoresknim selima, ostrvo Kefalonija najveće je u Jonskom arhipelagu.

Među brojnim manastirima i crkvama, posebno se izdvaja svetinja u dolini Omala, koja je posvećena Svetom Gerasimu. U neposrednoj blizini tog manastira je i jedna od najpoznatijih vinarija na Kefaloniji. Poseta Starom i Novom selu Valsamata, koja se takođe nalaze u tom delu ostrva, podrazumeva se. Posebno za ljubitelje istorije, ističe „Visitkefalonia“.

Kefalonija je dobro povezana sa grčkim kopnom. Izuzev avio-linije sa Atinom, ostrvo je povezano čarter-letovima i sa drugim evropskim prestonicama, dok redovno saobraćaju i brodske linije.

Ostrvo Kefalonija, Jonska ostrva, Grčka Foto: Pixabay/NinasCreativeCorner

Temperature na ovom ostrvu se kreću u rasponu od 23 do 36 stepeni u periodu od maja do oktobra, a u tom periodu na Kefaloniji nema baš mnogo padavina, ističe „Kefalonia-island.gr“.

Plaže na Kefaloniji su posebna priča

Neke od najlepših plaža u celoj Grčkoj nalaze se upravo na ovom Jonskom ostrvu. Osim onih koje su nosioci Plave zastavice, na Kefaloniji se nalazi i plaža Ksi, poznata je po pesku narandžaste boje, kojim je prekrivena i lekovitom blatu.

Mirtos plaža, udaljena nešto manje od 30 kilometara od glavnog grada ostrva, Argostolija, važi za jednu od najpoznatijih na ostrvu. Tirkiznoplava voda, beli pesak i okomite litice koje je okružuju privlače pažnju mnogih turista, pa ne čudi što je to ujedno i jedna od najposećenijih plaža ostrva.

Plaža Antisamos udaljena je oko četiri kilometara od Samija i nešto više od 30 kilometara od Argostolija. Nadaleko je poznata po tome što su upravo na njoj snimane pojedine scene filma „Mandolina kapetana Korelija“, navodi „Greeka“.

Ostrvo Kefalonija, Jonska ostrva, Grčka Foto: Pixabay/NinasCreativeCorner

Skala, Makris Gialos i Foki Fiskardo, te Poros, Sami, Trapezaki i Gradakia još su neke od plaža na Kefaloniji koje turisti rado posećuju.

Pećina nimfi

Iako na Kefaloniji postoji mnogo atrakcija, pećina i jezero Melisani sigurno su najpoznatije među njima. Ovaj prirodni fenomen ostrva nalazi se u njegovom centralnom delu i deli ga oko 10 kilometara od Argostolija, dok je oko dva kilometra udaljen od plaže Sami.

Jezero i pećina Melisani, Kefalonija, Grčka Foto: Pixabay/useratorwww0

Pećina sa podzemnim jezerom otkrivena je 1951. godine, da bi se dve godine kasnije, kada je Kefaloniju pogodio jak zemljotres, obrušio svod pećine. Zahvaljujući tome, sunčevi zraci su mogli da prodru u do tada mračno pećinsko jezero, što je uticalo na nastanak ove pirodne atrakcije ostrva.

Jezero i pećina Melisani, Kefalonija, Grčka Foto: Pixabay/mabusalah

Posebno je zanimljivo to što je voda u ovom jezeru izmešana. Tačnije, i slana i slatka, navodi „Kefalonia-island“. Slanom vodom napaja se iz mora, koje se nalazi u blizini, dok se zahvaljujući izvoru slatke vode, smeštenom na 20-ak metara ispod zemlje, napaja slatkom vodom.

Igra sunčevih zraka na površini vode jedan je od osnovnih razloga zbog koga posetioci ove prirodne atrakcije na Kefaloniji ostaju fascinirani.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Marina

    2. jun 2023. | 21:57

    Sva ostrva u jJonskom moru sam posetila. Krf, Kefalonija, Zakintos. Toliko različita, a sva predivna.

    Podelite komentar

  • ivan Stojanovic

    2. jun 2023. | 23:11

    Kefalonia na dlanu

    Podelite komentar