• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove sitnice vam mogu olakšati putovanje u Egipat: Korisne smernice za bezbedan boravak

Vreme čitanja: oko 1 min.

Okarakterisan kao jedna od najstarijih zemalja sveta, Egipat je često na mapi mnogih turista. Što zbog sve razvijenijih letovališta, što zbog istorijskog i arheološkog potencijala koji zemlja ima

  • 0
Velika piramida Giza Egipat Foto: Tanjug/AP

Odlazak na bilo koju destinaciju, posebno ako ranije niste imali prilike da posetite zemlju, u kojoj se nalazi, iziskuje određenu pripremu u vidu informisanja.

Važno je propremiti se, posebno ukoliko su u pitanju destinacije u zemljama koje imaju drugačiju kulturu od naše.

Okarakterisan kao jedna od najstarijih zemalja sveta, Egipat je često na mapi mnogih turista. Što zbog sve razvijenijih letovališta, što zbog istorijskog i arheološkog potencijala koji zemlja ima.

Ipak, koliko god želeli da se upustite u avanturu krstarenja Nilom, upoznavanja Kaira ili posete drevnim piramidama, valjalo bi da imate na umu i neka osnovna pravila koja važe u ovoj zemlji.

Turisti su turisti, ali...

Tradicionalna muslimanska zemlja, Egipat karakteriše i drugačija kultura, ali i način života. Iako ne postoji obaveza, ipak bi valjalo pridržavati se tradicionalnog stila odevanja, posebno kada su u pitanju pripadnice nežnijeg pola.

Kairo foto: pixabay.com

Konzervativni stil oblačenja je poželjan, naročito u Kairu, gde nikako ne bi valjalo prošetati se „golih ramena ili golih nogu“, ističe „Travelpulse“.

Ne postoji obaveza da turistkinje treba da nose hidžab ili da na bilo koji drugi način pokriju glavu, osim kada posećuju islamsku bogomolju. Naime, ukoliko žele turistički da posete neku od džamija, neizostavno moraju prekriti glavu maramom.

Još neke sitnice

Sistem javnog prevoza u Egiptu se može okarakterisati kao pouzdan. Prilikom posete Kairu, nema bojazni od korišćenja metroa, tim pre što se smatra „najefikasnijim oblikom lokalnog prevoza“.

Piramide, Egipat, dezinfekcija, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Iako je masri, odnosno kolikvijalni arapski dominantan jezik lokalnog stanovništva, službeni jezik zemlje je arapski, s tim da se mnogi stanovnici služe i engleskim, što u velikom meri olakšava snalaženje turistima.

U period od novembra do januara meseca traje zimska sezona u Egiptu, dok je letnja sezona u periodu od maja pa do septembra. Izuzev visokih temperatura, letnji period u Egiptu obično karakteriše i odsustvo padavina.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja