• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nemački zavod za statistiku objavio podatak da je Nemcima jeftinije da letuju na jugu Evrope nego u domovini

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Grčkoj je ušteda iznosila čak 21 odsto, a još povoljnije su cene bile u Crnoj Gori i Rumuniji, gde se za hotelski smeštaj i odlazak u restoran moglo proći 46 odsto jeftinije nego u Nemačkoj

  • 0
Albanija, more Foto: Shutterstock

Mnogi Nemci najradije letuju u Nemačkoj, ali godišnji odmor u inostranstvu po pravilu je jeftiniji, posebno u Albaniji ili Turskoj, piše "Dojče vele" i dodaje da je Hrvatska jeftinija od Nemačke, ali je skuplja od Grčke ili Španije.

Prema najnovijim podacima nemačkog Saveznog zavoda za statistiku (Destatis), godišnji odmor na jugu Evrope je za Nemce uglavnom jeftiniji nego letovanje u domovini, a ponekad i znatno jeftiniji.

Porast cena energenata i hrane utiče na smanjenje raspoloživog budžeta velikog broja ljudi u Nemačkoj za turistička putovanja, navode nemački statističari, ali posebno u južnim i jugoistočnim turističkim zemljama Evrope nivo cena gastronomskih ili hotelskih usluga znatno je niži nego u Nemačkoj, piše DW, a prenosi Tanjug.

Tako je, na primer, u Turskoj i Albaniji cena turističkih usluga za 56 odsto niža nego u Nemačkoj, a u Portugaliji i na Malti niža je za 28 odsto. U Španiji, Poljskoj i Češkoj se za iste te usluge u martu ove godine, kada je Destatis analizirao cene, plaćalo u proseku 18 odsto manje nego u Nemačkoj, a u Hrvatskoj i na Kipru 17 odsto manje.

U Grčkoj je ušteda iznosila čak 21 odsto, a još povoljnije su cene bile u Crnoj Gori i Rumuniji gde se za hotelski smeštaj i odlazak u restoran moglo proći 46 odsto jeftinije nego u Nemačkoj.

Od svih zemalja na jugu Evrope u kojima je Destatis analizirao cene, najskuplja je bila Italija, ali je i u toj zemlji nivo cena u hotelima ili restoranima bio pet odsto niži nego u Nemačkoj.

Giglio, ostrvo, Italija, turizam, more Foto: Shutterstock

Istovremeno je za Nemce odmor na severu Evrope ili u pojedinim susednim zemljama skuplji od letovanja u Nemačkoj.

Od svih istraženih zemalja, u martu je bila najskuplja Švajcarska gde se za usluge restorana ili hotela plaća 61 odsto više nego u Nemačkoj. Skuplje su za Nemce i Danska i Norveška, i to za više od 40 odsto. Finska je skuplja za 25 odsto od Nemačke, a Irska za 21 odsto, dok je odmor u Švedskoj za 17 odsto skuplji nego u Nemačkoj, a u Austriji za 15 odsto.

U susednoj Francuskoj, jednoj od najomiljenijih nemačkih turističkih destinacija, u martu se za hotelske smeštaje i posete restoranima moralo platiti osam odsto više nego u Nemačkoj, objavio je Destatis.

Nemci ne štede na odmoru, iako su poslednjih meseci troškovi života znatno povećani i u Nemačkoj, a stopa inflacije dostigla rekordni nivo od ujedinjenja.

Prema podacima koji su objavljivani proteklih meseci, turizam očekuje nastavak pozitivnog trenda iz prošle godine kada je broj turističkih aranžmana dosegao nivo iz godine pre pandemije korone. Od novembra 2021. do kraja oktobra 2022. godine, udvostručeni su izdaci za putovanja sa 28,8 na 58,6 milijardi evra, saopštilo je Udruženje nemačkih turoperatera (DRV).

Top pet turističkih destinacija u glavnoj sezoni tokom ovog leta biće Turska, Španija, Grčka, Egipat i Portugalija, prognoziraju predstavnici DRV-a.

(Ona.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Tri egzotične destinacije koje su idealne za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja