• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Fantastični vidikovci, obilje sunca i druženje sa majmunima: Sve to nudi Gibraltar

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna od prvih atrakcija na koju putnici nailaze jeste aerodrom

  • 0
Gibraltar Foto: Pixabay/abenspiegel

Lako je moguće da prilikom posete Gibraltaru pomislite da ste ipak u Velikoj Britaniji. Na ovom mediteranskom poluostrvu mnogo toga podseća na Englesku, iako se nalazi na juju Španije. Sasvim očekivano, budući da je u pitanju viševekovna britanska prekomorska teritorija.

Ipak, ono što je sigurno različito jesu vremenske prilike. Na Gibraltaru je već s proleća prijatno, a leti temperature budu ugodnih 20 i više stepeni.

Jedna od prvih atrakcija na koju putnici nailaze jeste aerodrom. Glavni put na ovom poluostrvu praktično preseca pistu, što je jedna od svojevrsnih osobenosti ove destinacije, navodi “Euronews.com”.

Vidikovac na vrhu Stene

Nakon šest minuta vožnje žičarom i uživanja u pogledu na okolinu, stiže se do poznatog vidikovca Gibraltara.

Gibraltar Foto: Pixabay/makalu

Izuzev neverovatnog pogleda preko Gibraltarskog moreuza, koji seže do Maroka i prema čuvenoj španskoj, Kosta del Sol, postoji još nešto što ovu aktivnost čini još zanimljivijom.

Upravo na vrhu Stene (engl. The Rock) žive majmuni, Barbari makaki (engl. Barbary makaki). Turistima se savetuje oprez, budući da ove, naizgled pitome i slatke životinje, mogu da krenu u napad, ukoliko se osete ugroženo ili ako primete da turisti imaju hranu.

makaki majmuni ilustracija Foto: Pixabay/ Ilustracija

U toku sezone, na središnjoj stanici žičare nalazi se i prirodni rezervat, u kome je moguće izbliza videti ove slatke dlakave životinje.

Najjužnija tačka Evrope

Iako je vrh Gibraltara poznat po tački, koju lokalno stanovništvo naziva Europa Point, najjužnija tačka Starog kontinenta zapravo se nalazi na španskom ostrvu Isla de las Palomas, koje se nalazi u blizini.

Gibraltar Foto: Pixabay/moisemarian

Poseta ovoj atrakciji poluostrva nudi pogled na brodove, koji plove iz Sredozemnog mora prema Atlantskom okeanu. Idealna tačka za posmatranje nalazi se u blizini svetionika, koji nosi naziv Triniti.

Rimokatolička svetinja Gospe od Evrope i islamska bogomolja Ibrahim-al-Ibrahim nalaze se takođe na ovom mestu.

Atrakcije unutrašnjosti Stene

Više od 55 kilometara hodnika, ali i drugih prostorija, krije unutrašnjost čuvene Stene na Gibraltaru. U vreme kada su francuska i španska vojska opsedale ovo područje, iskopani su i prvi tuneli u Steni. Usledila su i dodatna iskopavanja tokom Drugog svetskog rata.

Gibraltar Foto: Pixabay/randomwinner

Danas su tuneli u unutrašnjosti Stene jedna od posebno atraktivnih turističkih aktivnosti.

Plaže na Gibraltaru

Najveća i najpopularnija, ali i plaža sa najvećim brojem sunčanih sati na ovom poluostrvu nalazi se u blizini aerodroma. Zato i ne čudi što je na njoj često prisutna gužva.

Malo dalje niz obalu, u Katalonskom zalivu, nalazi se druga plaža, koja je omiljena meštanima, mada na Gibraltaru postoje i druge plaže.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja