• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Manastiri, jezero i spomenici čine ovu planinu nadomak Beograda tako popularnom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najviši vrh Kosmaja nalazi se na 626 metara nadmorske visine i sa drvenog tornja, koji se na njemu nalazi, pruža se fantastičan pogled prema lepotama Šumadije

  • 0
Planina Kosmaj

Kosmaj / Foto: Shutterstock

Kada se iz Beograda krene auto-putem prema Mladenovcu, na nešto manje od 60 kilometara udaljenosti nalazi se planina Kosmaj.

Spomenik podignut u čast stradalih tokom Drugog svetskog rata dominira ovom, relativno niskom planinom i jedan je od njenih simbola.

Najviši vrh Kosmaja nalazi se na 626 metara nadmorske visine i sa drvenog tornja koji se na njemu nalazi pruža se fantastičan pogled prema lepotama Šumadije. Put do vrha je asfaltiran, te dostupan i motornim vozilima, što uspon čini vrlo jednostavnim, napominje „Seoskiturizam“.

Kosmaj

Spomenik borcima Kosmajskog odreda na vrhu Kosmaja / Foto: Wikipedia/CrniBombarder!!!

Spomen-kosturnica na Belom Kamenu, u kojoj se čuvaju kosti pripadnika Timočke divizije, stradalih tokom Velikog rata u odbrani glavnog grada, nalazi se u podnožju ovog tornja.

Manastiri na Kosmaju

Izgrađen početkom 14. veka najverovatnije, manastir Tresije posvećen je Saboru Svetih Arhangela. Iako je njegova istorija praćena brojnim razaranjima, u periodu postojanja Beogradskog pašaluka bio je ovo jedan od manastira koji je imao i značajnu imovinu i brojno bratstvo, navodi „Srbijapodlupom“.

Manastir Tresije, Kosmaj

Foto: Telegraf.rs

Danas se značajno radi na uređenju manastira, što se može primetiti na svakom koraku.

Drugi manastir na području ove planine smešten je u blizini potoka Pavlovac, po kome je i nazvan. Izgrađen je tokom 15. veka, a ktitor ove svetinje bio je srpski despot Stefan Lazarević.

Kosmaj planina panorama

Kosmaj / Foto: Shutterstock

Sve do pre oko dve decenije ovaj manastir je bio zatrpan. Zahvaljujući arheološkim istraživanjima koja su tada sprovedena na ovom lokalitetu, manastir Pavlovac je obnovljen.

Jedno od najstarijih veštačkih jezera

U periodu kada je građena brana na reci Košarna, što se zbilo 60-ih godina prošlog veka, nastalo je Markovačko jezero.

Kosmaj

Kosmaj / Foto: Shutterstock

Smešteno u podnožu Kosmaja, važi za jedno od najstarijih. Od centra obližnjeg Mladenovca deli ga tek oko šest kilometara.

U kosmajskom selu Babe, osim uživanja u svežem vazduhu i prirodi posetiocima se nudi i mogućnost da posete vodopadu Pruten. Budući da nije često pominjan, ovaj vodopad i dalje ostaje delimično nepoznat mnogim posetiocima Kosmaja. Tim pre što je vešto skriven, pa ga uglavnom posećuju samo ljubitelji prirode i avanture.

Izuzev Mladenovca, u blizini Kosmaja se nalazi i Selters banja, a malo dalje i naselje Orašac.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Jesenji karavan je najlepša avantura terenskim vozilima koju ćete probati

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja