• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za nastanak predela kao iz bajke zaslužni su Panonsko more i majka priroda

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nekada davno, kada je postojalo Panonsko more, priroda je učinila svoje. Zahvaljujući nanosima peska na dnu tog mora, nastala su Zagajička brda

  • 0
Foto: Ivan Strahinić

Iako je područje Deliblatske peščare po mnogo čemu fascinantno, pravo iznenađenje za posetioce krije se u delu koji pripada opštini Bela Crkva.

Nekada davno, kada je postojalo Panonsko more, priroda je učinila svoje. Zahvaljujući nanosima peska na dnu tog mora, nastala su Zagajička brda. Tačnije, zahvaljujući vetru koji je nanosio pesak formirana su uzvišenja koja su potom prekrivena tanjim slojem zemlje.

Većina njih dostiže visinu od oko dve stotine metara, dok se na 256 metara nadmorske visine nalazi najviše među Zagajičkim brdima, te su zato i okarakterisana kao najviša tačka na području Deliblatske peščare, navodi „Vikipedia“.

Predeo kao iz bajke

Ukoliko posetite Zagajička brda s proleća, lako se može dogoditi da pomislite da ste, recimo, u Toskani. Nestvarne boje, onako kako samo majka priroda može da kreira, ostavljaju posetioce ovog dela Deliblatske peščare bez daha.

Izuzev uživanja u šetnji, postoji mogućnost i vožnje bicikla. Uz obavezno fotografisanje, naravno.

Dom zaštićenih vrsta

Postoji mnogo zanimljivosti u vezi sa ovom atrakcijom, ne samo Specijalnog rezervata prirode Deliblatska peščara, nego i cele naše zemlje.

Lepote Srbije Foto: Luka Šarac, iz arhive TOS-a, Zagajička brda

Pored toga što to područje važi za stanište kolonije vrste glodara poznate kao "slepo kuče" koja je najveća na evropskom tlu, tu obitavaju i druge životinjske vrste, od kojih su neke i pod zaštitom.

A da sve bude još interesantnije, ukoliko obratite pažnju, videćete i trsku na obroncima brda. Osim toga, područje Zagajičkih brda je „jedan od poslednjih stepskih predela u Vojvodini“.

Spomenik nepoznatog porekla

Na mestu koje se smatra najvišom tačkom Zagajičkih brda nalazi se i jedan spomenik, u vidu obeliska, bele boje. Prepoznaje se po meteorološkom stubu koji je namenjen merenju brzine vetra, a koji je vremenom podignut uz ovaj spomenik.

Međutim, nije poznato kada je tačno ovaj obelisk izgrađen. Postoje mišljenja da je podignut u vreme kada je Austrougarskom vladala carica Marija Terezija, budući da se nalazi na mestu koje se smatra tačkom geodetskog premera Carevine. Ipak, zastupljenije je mišljenje da je ovaj obelisk izgrađen u prvim decenijama prošlog veka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Misteriozno i veličanstveno srpsko mesto iz bajke u Dolini jorgovana: Lepota tvrđave Maglič

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja