• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najmlađi svetski nacionalni park krije najstarije fosile životinja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na dan 27. aprila je prvi put ovaj nacionalni park otvoren za posetioce

  • 0
Nacionalni park Nilpena Ediacara, Australija Foto: Pixabay/MyTravelExpert

Poznata kao najsuvlji kontinent, ali i kao najravniji, Australija je bogatija za još jedan nacionalni park. Budući da je veći deo njene teritorije u davnoj prošlosti bio zapravo dno okeana, to se na njemu kriju fosili najstarijih životinjskih vrsta na planeti.

Poznati pod nazivom Ediacara biota, ti fosili životinja danas su zaštićeni i predstavljaju deo Nacionalnog parka Nilpena Ediacara.

Na dan 27. aprila je prvi put ovaj nacionalni park otvoren za posetioce.

Nacionalni park Nilpena Ediacara, Australija Foto: Pixabay/Zombaba

Pored toga što mogu videti izbliza mesta na kojima su pronađeni fosili životinja, posetioci mogu imati i uvid u rad Meri L. Dozer, američkog paleontologa. Upravo je ona zaslužna za iskopavanja jednog od najpoznatijih nalazišta fosila na tom području.

- Fosili su stari oko 550 miliona godina - navela je Dozer za „Travelandleisure“ i dodala:

- Zahvaljujući ovim nalazištima u Nilpeni, utvrdili smo postojanje najstarije reproduktivne aktivnosti životinja, pronašli najstariji mikroskopski organizam i niz drugih značajnih detalja.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Mara (@tony_magor)

Do sada na području nacionalnog parka postoji gotovo 40 otkrivenih nalazišta fosilnih ostataka životinja, dok se intenzivno radi na novim otkrićima.

Budući da je u pitanju izuzetno značajan lokalitet, na kome su i dalje u toku radovi, od posetilaca se zahteva da unapred rezervišu ture sa vodičem.

Nacionalni park Nilpena Ediacara, Australija Foto: Pixabay/DNAVisuals

I mada i u drugim delovima sveta postoje otkrića fosila životinja poznatog pod nazivom Ediacara biota, Droser smatra da su ovi u Australiji najznačajniji. Upravo zahvaljujući tom otkriću, stručnjaci su dobili mnogo jasniji uvid u ranu istoriju obitavanja životinja na našoj planeti.

Nacionalni park Nilpena Ediacara deli oko šest sati vožnje od Adelaide. Teritorijalno pripada državi Južna Australija i nalazi se u severnom delu lanca Flinders. Iako je ulazak na područje nacionalnog parka besplatan, svi posetioci koji žele turu sa vodičem moraju je i platiti prema važećem cenovniku i unapred rezervisati.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja