• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Carstvo kristala jedan je od najposećenijih i najneobičnijih muzeja Austrije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nazvan Div, ovaj projekat na posve neobičan način inspiriše posetioce da barem na trenutak poveruju u čuda. Svi oni svetlucavi kristali i vrlo zanimljive savremene instalacije će im u tome sigurno pomoći

  • 0
Muzej Svarovski kristala, Swarovski Crystal Worlds Foto: Shutterstock

Jedan od najmlađih muzeja Severnog Tirola u Austriji posvećen je Svarovski kristalima. Nalazi se u gradu Vatens, koji je redovnim linijama povezan sa obližnjim Insbrukom.

Zanimljivo je pomenuti da je ovaj austrijski grad najpre poznat kao Carstvo kompanije Svarovski.

Povodom sto godina od osnivanja te kompanije, 1995. godine, otvoren je Svarovski svet kristala (nem. Swarovski Kristallwelten). Najpre je bio zamišljen kao svojevrstan poklon ne samo kupcima i zaposlenima u ovoj kompaniji, nego i kolekcionarima i ljubiteljima umetnosti, navodi „Museum.ms“.

Vremenom je postao jedan od najpoznatijih muzeja u tom delu Austrije, budući da beleži više od čak 16 miliona poseta u toku godine, navedeno je na zvaničnom sajtu ovog muzeja.

Muzej Svarovski kristala, Swarovski Crystal Worlds Foto: Shutterstock

Za izgled ovog neobičnog i jedinstvenog muzeja zaslužan je Andre Heler, multimedijalni umetnik.

Svet čuda

Sa razlogom se smatra da je ovo jedan od najčudnijih, ali i najneobičnijih muzeja u zemlji. Brojne savremne instalacije, atrakcije za najmlađe posetioce, bogata bašta i nestvarne kolekcije kristala, ali i multimedijalni sadržaji, deo su ovog kristalnog carstva.

Upravo zato i nije čudno što posetioci ostaju opčinjeni svom tom lepotom.

Andre Heler se prilikom stvaranja dizajna ovog prostora ugledao na zamak Ambras, koji nadvisuje grad, tačnije na njegovu unutrašnjost i sva bogatstva koja se u njoj nalaze. Sve to je pokušao da prenese i u ovaj neobični muzej.

Muzej Svarovski kristala, Swarovski Crystal Worlds Foto: Shutterstock

Nazvan Div, ovaj projekat na posve neobičan način inspiriše posetioce da barem na trenutak poveruju u čuda. Svi oni svetlucavi kristali i vrlo zanimljive savremene instalacije će im u tome sigurno pomoći.

Ulaznice za muzej

Svakog radnog dana, kao i tokom državnih praznika u periodu od 09 do 19 časova je Muzej Svarosvki kristala otvoren za posetioce, s tim što je poslednji ulazak u 18h po lokalnom vremenu.

Cena ulaznice za odrasle posetioce iznosi 23 evra, dok je cena ulaznice za decu sedam evra, s tim da mališani do pet godina starosti u pratnji odrasle osobe ne plaćaju ulaznicu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Izložba Zlatne niti ćirilice u Muzeju Vuka i Dositeja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja