• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Selo podno Rtnja jedno je od retkih u kome se broj stanovnika povećava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naziv ovog sokobanjskog sela mnoge zbunjuje. Međutim, objašnjenje je zapravo vrlo jednostavno i tiče se termina "navrnuti vodu", odnosno načiniti da ona teče u tačno određenom pravcu

  • 0
Vrmdža - Sokobanja Foto: Ivan Strahinić

Selo sa tek nešto više od pet stotina stalnih stanovnika podno Rtnja postalo je poznato po jednoj, za srpska sela neobičnoj pojavi.

Broj stanovnika u selu Vrmdža se povećao.

Zbilo se to sasvim spontano, neko bi rekao. Predsednik mesne zajednice ovog sela Slaviša Krstić odlučio se na sasvim neobičan potez, navodi „Daljine.rs“. Seo je, napisao pozivno pismo i uputio ga ambasadi Velike Britanije u našoj zemlji. Jednostavno, pozvao ih je da dođu u goste i bolje upoznaju lepote ovog sela.

Posebno je interesantan odgovor predsednika mesne zajednice sela, na pitanje novinara odakle mu uopšte tako neobična ideja.

Vrmdža - Sokobanja Foto: Ivan Strahinić

- A zašto pa da ne dođu u Vrmdžu? - glasio je njegov, krajnje logičan odgovor.

Selo koje napreduje

Danas se Vrmdža, selo udaljeno tek nešto više od deset kilometara od Sokobanje, može pohvaliti značajnim napretkom. Ne samo da se povećava broj stanovnika, nego i Vrmdža značajno napreduje u svakom smislu.

Vrmdža - Sokobanja Foto: Ivan Strahinić

Ovo rtanjsko selo postalo je i domaćin filmskog festivala „Vrmdža fest“, dok se u Vrmdži organizuje i prvenstvo u sportskom penjanju.

Voda „kriva“ za nastanak naziva sela

Naziv ovog sokobanjskog sela mnoge zbunjuje. Međutim, objašnjenje je zapravo vrlo jednostavno i tiče se termina „navrnuti vodu“, odnosno načiniti da ona teče u tačno određenom pravcu.

Vrmdža - Sokobanja Foto: Ivan Strahinić

Objašnjenje se vezuje za činjenicu da je područje ovog sela poznato po brojnim izvorima, navodi „Soko-banja.org“.

Za posetioce ovog sela izuzetno je atraktivan lokalitet poznat kao Latinski grad. U pitanju je, zapravo, stena koja čuva ostatke nekadašnjeg Vrmaškog grada, među lokalnim stanovništvom znanog kao Latinski grad.

Na osnovu rezultata sprovedenih istraživanja smatra se da je utvrđenje izgrađeno u vreme vladavine cara Justinijana. Kasnije je u njemu stolovao Bovan, koji je gospodario Novim Brdom, ali i područjem na kome se nalazi Vrmdža.

Vrmdža - Sokobanja Foto: Ivan Strahinić

Inače, Novo Brdo je bilo poznato po nalazištima rude srebra, karakteristične i po značajnom procentu zlata koje je sadržala. Budući da je Bovan tovare te rude slao upravo u selo Vrmdža, to je poslužilo narodu da stvori legende o skrivenom blagu, koje se i danas mogu čuti.

Kasnije je Musa Kesedžija bio taj koji je u prvim decenijama 15. veka uspeo da uništi ovo utvrđenje.

Makadamski put od ovog sela vodi prema Vrmaškom ili jezeru Vrmdža, koje je posebno atraktivno za ljubitelje ribolova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Misteriozno i veličanstveno srpsko mesto iz bajke u Dolini jorgovana: Lepota tvrđave Maglič

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja