• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bogato istorijsko i kulturno nasleđe neke su od osobenosti ovog grčkog grada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mada se baš i ne može reći da je prepoznat kao letnja destinacija za odmor, već pre kao administrativni, kulturni i politički centar periferije Istočna Makedonija i Trakija, grčki grad Kavala i te kako ima šta da ponudi turistima

  • 0
Kavala, Grčka Foto: Pixabay/thanasispp

Mada se baš i ne može reći da je prepoznat kao letnja destinacija za odmor, već pre kao administrativni, kulturni i politički centar periferije Istočna Makedonija i Trakija, grčki grad Kavala i te kako ima šta da ponudi turistima.

Iz Kavale saobraćaju redovne brodske linije prema ostrvu Tasos, pa turisti neretko tu priliku iskoriste i za bolje upoznavanje ovog, istorijski značajnog grada.

Na poluostrvu Panagia, na kome se nalazi staro jezgro grada, posetiocima se nudi i bolje upoznavanje sa tradicionalnom arhitekturom. Mnoga zdanja u Starom gradu datiraju iz 15. veka. Posebno je atraktivan dvorac, izgrađen krajem 14. veka, iz koga se pruža nestvarno lep pogled na grad i okolinu.

Kavala, Grčka Foto: Pixabay/busbasgeorge

U vreme vladavine turskog sultana Sulejmana Veličanstvenog izgrađen je i Kamares, čuveni akavdukt u Kavali. Karakteriše ga 60 lukova, čija visina dostiže 25 metara, navodi „Visitgreece“. Vekovima kasnije je potonji egipatski vladar Mehmet Ali, inače rođen u Kavali, naredio popravke akvadukta izgrađenog polovinom 16. veka.

Budući da je odigrao značajnu ulogu u istoriji grada, ovaj egipatski vladar ima i statuu u Kavali. Ova bronzana statua smeštena je u starom gradskom jezgru, na potezu između crkve Panagia i kuće, u kojoj je Mehmet Ali rođen.

Fascinantna arhitektura Kavale

Nekada džamija, a danas crkva koja je posvećena Svetom Nikoli, smeštena je u neposrednoj blizini Trga slobode, u nekadašnjem naselju Agios Nikolaos. Posebno je zanimljiv spomenik koji se nalazi u blizini ove svetinje. U pitanju je mozaik, na kome se mogu videti prvi koraci apostola Pavla u tom delu današnje Grčke.

Muzej nacionalne duvanske industrije i nekadašnji duvanski magacin posebno su atraktivni posetiocima. Budući da je bila značajan proizvođač duvana, Kavala danas posetiocima nudi mogućnost upoznavanja sa tim slavnim delom gradske istorije.

Nezaobilazni deo boljeg upoznavanja grada predstavlja i šetnja lukom u Kavali.

Kavala, Grčka Foto: Pixabay/foula3

Okolina Kavale

Izuzev brojnih plaža koje se nalaze u okolini grada, posebno atraktivno odredište jesu i Filipi. Ovaj arheološki lokalitet, koje je uvršteno na UNESCO listu svetske baštine, nazvano je u čast Filipa Drugog Makedonskog, a posetiocima nudi priliku da steknu jasniji uvid u taj istorijski period.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčka recepcionerka za Telegraf o srpskim turistima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja