• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vidikovci Mumulj i Ravni kamik - "čuvari" najlepšeg kanjona u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim nestvarne lepote, ceo ovaj kraj odiše i mistikom, jer se za njega vezuju mnoge legende

  • 0
Mumulj Foto: Aleksandar Ćirić

Kanjon reke Jerme nesumnjivo je jedan od najlepših kanjona u Srbiji.

Osim nestvarne lepote, ceo ovaj kraj odiše i mistikom, jer se za njega vezuju mnoge legende.

Jedna od najpoznatijih je da je u pećinama impozantnog kamenog masiva sakriveno mitsko blago popa Martina, koji je sa svojom hajdučkom družinom presretao turske karavane koji su nosili zlato i druge dragocenosti ka Istanbulu.

Osim tragača za skrivenim blagom, kanjon Jerme danas privlači i ogroman broj zaljubljenika u netaknutu prirodu.

Selo Vlasi "omeđeno" je kanjonom Jerme i sa dva impozantna vidikovca - Mumuljom i Ravnim kamikom, koji dominiraju nad kanjonom i čine nestvaran prizor koji , između ostalog, privlači i brojne filmske ekipe iz zemlje i inostranstva.

Do oba vidikovca stiže se dobro obeleženim planinarskim stazama, za šta se pobrinula Turistička organizacija Pirot.

Do Ravnog kamika stiže se kroz selo nakon čega se odvaja put do vidikovca, dok se do Mumulja stiže putem koji se odvaja od glavnog puta kroz kanjon na skretanju ka selu Vlasi.

Nedaleko od kanjona nalazi se i srednjovekovna svetinja - manastir Svetog Jovana Bogoslova - u narodu poznatiji kao Poganovski manastir, koji je samo još jedan adut ovog kraja i duhovno središte koje obilazi na hiljade vernika iz Srbije, Bugarske i drugih zemalja.

Ukoliko se uputite na ove vidikovce, posebno tokom kasnog proleća i leta, morate voditi računa, jer je reč o terenu koje je stanište zmija otrovnica.

Selo Vlasi - raj za umetnike iz celog sveta

Pirotsko selo Vlasi, okruženo kanjonom Jerme i impozantnim stenama, zbog svog položaja mnogi porede sa svetski čuvenom atrakcijom Maču Pikču. Svako ko je makar jednom kročio u ovo selo, zna da ono odiše posebnom energijom.

Zbog toga je izvor inspiracije za mnoge umetnike, iz zemlje i sveta, a najpoznatiji je svakako američki skulptor čije poreklo je upravo iz sela Vlasi - Zoran Mojsilov, koji živi i radi u Minesoti.

Iz sela Vlasi je i svetsko ime, profesor violončela Nebojša Bugarski, koji predaje na konzervatorijumu u Švajcarskoj, ali i prvaci opere Narodnog pozorišta iz Beograda - bračni par Aleksandra Angelkov, mecosopran i tenor Miodrag Jovanovnić, i mnogi drugi. U selu stvara i poznati freskoslikar Đorđe Marinković i mnogi drugi znameniti umetnici.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nestvarni vodopadi na reci Beu i strmi kanjon Nere: Rumunski dragulj prirode nadomak Srbije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja