• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na reci Drini nalazi se jedno od najčistijih jezera, poznato po nestvarnoj lepoti

Vreme čitanja: oko 2 min.

Blizina Nacionalnog parka Tara, poznatog ne samo po prirodnim bogatstvima, već i po fenomenalnim vidikovcima, ali i lepota samog jezera i reke Drine, sasvim su dovoljni razlozi za odabir baš ove destinacije u Srbiji

  • 2
Perućačko jezero kao hit lokacija Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Na potezu između Bajine Bašte i Višegrada, nadomak mesta Perućac, nalazi se jezero na reci Drini, koje se smatra jednim od najčistijih.

Jezero Perućac ili Perućačko jezero veštačkog je porekla. Nastalo je polovinom prošloga veka kada je izgrađena hidroelektrana „Bajina Bašta“.

Danas je to jedna od izuzetno traženih lokacija za odmoru u pravom smislu te reči.

Perućačko jezero kao hit lokacija Foto: Nebojša Stojaković

Oko 60 metara je prosečna dubina jezera Perućac, s tim što se procenjuje da čak i do 1.000 metara doseže njegova najveća dubina, navodi „Vikipedia“. Posebno je zanimljiv podatak da je već u blizini same obale dubina jezera između tri i osam metara, zbog izuzetno strmih litica i blokova od kamena, koji okružuju ovaj vodeni dragulj. Zato i jeste neophodno posebno voditi računa o bezbednosti tokom kupanja.

Uživanje u prirodnim lepotama

Kada se uzme u obzir lokacija na kojoj se nalazi jezero Perućac, sasvim je jasno zbog čega se kućice za odmor na jezeru bukiraju i mesecima unapred.

Blizina Nacionalnog parka Tara, poznatog ne samo po prirodnim bogatstvima, već i po fenomenalnim vidikovcima, ali i lepota samog jezera i reke Drine, sasvim su dovoljni razlozi za odabir baš ove destinacije u Srbiji.

Perucac, perucacko jezero, Bajina Basta Foto: Telegraf

Uz to, odmaralište na reci Vrelo, koje je okarakterisano kao Spomenik od izuzetnog značaja, takođe se nalazi u blizini ovog jezera, kao i nekropola stećaka „Mramorje“, koja datira iz perioda srednjeg veka.

Kupanje i ribolov

Pored toga što se jezero Perućac smatra odličnom destinacijom u tom delu naše zemlje za odmor i kupanje u vodi izuzetne čistoće, uz adekvatnu pažnju, naravno, ne treba zaboraviti da je u pitanju lokacija koja se smatra pravim rajem za ljubitelje ribolova. Izuzev mrene, mladice i skobalja, u vodama Perućačkog jezera obitavaju i som, šaran i druge vrste riba.

Bajina Bašta jezero Perućac Dragiša Bošković Foto: RINA

U toku leta godinama unazad se na potezu od brane u mestu Perućac pa narednih 25 kilometara do Rogačice organizuje manifestacija koja je postala izuzetno značajna za turizam ovog kraja. Drinska regata iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika, kako iz naše zemlje, tako isto i iz sveta.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na ovakvom mestu zaboraviš na sve: Sedneš, ćutiš i uživaš, dok pogled pred tobom "puca"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • milojica

    17. jun 2023. | 07:21

    Bla bla bla Koliko miliona tona otpada i plastike priva Drinom ne pisete

    Podelite komentar

  • Zoran

    17. jun 2023. | 18:15

    Na obali jezera stotinak vikendica i sav fekalni otpad iz njih se uliva u to najčistije jezero. Svake godine se trude da ga očiste od čvrstog otpada. Pontonska plaža ima prilično trule daske i da ne pišem dalje. Lepo jeste ali najčistije jezero na žalost nije.

    Podelite komentar