• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dvorci Vojvodine i danas svedoče o nekadašnjem životu vlasnika

Vreme čitanja: oko 2 min.

Neki od najpoznatijih su dvorac porodice Dunđerski u Kulpinu, dvorac Fantast u Bečeju i dvorac Špicerovih u Beočinu. Ništa manje zanimljivi nisu ni dvorac Kapetanovo kod Starog Leca i Kaštel Ečka, te dvorac na Bisernom ostrvu kod Bačkog Gradišta

  • 0
Foto: Ivan Strahinić

Na desetine nekadašnjih dvoraca i porodičnih letnjikovaca rasuto je po teritoriji Vojvodine. Neki od njih važe za vrlo reprezentativne i danas, dok su neki u prilično zapuštenom stanju.

Neki od najpoznatijih su dvorac porodice Dunđerski u Kulpinu, dvorac Fantast u Bečeju i dvorac Špicerovih u Beočinu. Ništa manje zanimljivi nisu ni dvorac Kapetanovo kod Starog Leca i Kaštel Ečka, te dvorac na Bisernom ostrvu, kod Bačkog Gradišta.

Dvorac Fantast

U blizini Bečeja Bogdan Dunđerski izgradio je dvorac, koji je jedan od najreprezentativnijih danas u Vojvodini.

Pored impozantnog zdanja podignuta je i kapela posvećena Svetom Đorđu, u kojoj je veleposednik Dunđerski i sahranjen. Ikonostas za ovu kapelu uradio je čuveni srpski slikar Uroš Predić.

Dvorac Kapetanovo

Na području opštine Plandište, u ataru vojvođanskog sela Stari Lec, nalazi se dvorac izgrađen u prvim godinama prošlog veka. Vrlo lako je uočljiv sa puta, budući da nije okružen zelenilom, navodi „Dvorcisrbije“.

 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Објава коју дели Turizam u Srbiji (@srbijupoznaj)

Župan po imenu Bela Botka zaslužan je za gradnju ovog velelepnog zdanja. A razlog zbog koga dvorac nosi takav naziv vezan je za njegovog poslednjeg vlasnika. Tačnije vlasnicu.

Naime, zbog finansijskih poteškoća u koje je Botka zapao, dvorac Kapetanovo zvanično je stavljen na javnu licitaciju 1938. godine. Franc Maj, po zanimanju trgovac, odneo je pobedu na toj licitaciji. Dvorac je Maj kupio za ćerku Emiliju, kako bi je opremio pred udaju. Emilija se udala za Milana Kapetanova i u miraz donela i ovaj dvorac, koji od tada nosi današnji naziv.

Špicerov dvorac

Na putu prema Beočinskom manastiru nalazi se oronulo, nekada velelepno zdanje, koje prate i posebno zanimljive legende. Jedna od njih pominje čudne ukrase na fasadi, druga nesrećnu ljubav vlasnikove ćerke sa konjušarem... Bilo kako bilo, Špicerov dvorac, iako ruiniran privlači pažnju mnogih, pa se često koristio i za snimanje filmskih scena, ističe „Dvorcisrbije“.

Danas je zabranjen pristup ovom dvorcu, zbog njegovog stanja i činjenice da je dolazilo i do nesrećnih slučajeva znatiželjnika, a od kojih su neki imali i fatalni ishod.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Misteriozno i veličanstveno srpsko mesto iz bajke u Dolini jorgovana: Lepota tvrđave Maglič

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja