• 1

Vreme čitanja: oko 7 min.

Pirot - sakriveni dragulj srpskog turizma: TOP 10 stvari koje morate da vidite u ovom gradu

Vreme čitanja: oko 7 min.

Grad ćilima i čuvene peglane kobasice nudi još mnogo lokacija koje treba posetiti

  • 1
Pirot Foto: Aleksandar Ćirić

Pirot je mali, ali prelep grad na jugoistoku Srbije, pravi evropski gradić koji zaljubljenicima u netaknutu prirodu, vrhunsku hranu i kulturu itekako ima šta da ponudi.

Pirot je grad ćilima, čije šare, po predanju, imaju magijske moći da čuvaju kuću, ali i pirotskog kačkavalja i sira, i naravno pirotske peglane kobasice, jedinstvenog delikatesa koji se pravi od najkvalitetnijih vrsta mesa, bez upotrebe bilo kakvih aditiva i hemije, za koji mnogi tvrde da ima i afrodizijačke moći.

Evo lokacija i mesta koja jednostavno morate videti kada ste u Pirotu:

1. Srednjovekovna tvrđava Kale nalazi se na svega par stotina metara od strogog centra grada, na ulazu u grad i predstavlja pravi dragulj kulturne baštine Pirota. Tvrđava je pod zaštitom države, a pre nekoliko godina je potpuno renovirana. Od oronule tvrđave koja je pretila da se potpuno uruši, postala je pravi biser. Ulaz je besplatan.

2. Pirotski Kej pored Nišave

Kej pored Nišave, takođe u centru, mesto je koje predstavlja dušu ovog grada. Na par minuta od strogog centra nalazi se po mnogima najlepši Kej u Srbiji, ali i mnogo šire. Ovaj jedinstveni drvored lipa napravljen je pre tačno 100 godina sa ciljem da zaštiti grad od poplava. Tu funkciju sa velikim uspehom obavlja već čitav vek, ali je u međuvremenu postao mesto gde za svega par minuta možete iz gradske vreve i gužve da pobegnete u mir i tišinu, da uživate u cvrkutu ptica, u pecanju, pa i da se zaljubite, što da ne. Jedan od zaštitnih znakova keja je i Ljubavni most, na kome je na stotine Piroćanaca simbolično katancima zaključalo svoju ljubav.

3. Muzej Ponišavlja

Kuća Malog Riste, domišljatog i oštroumnog trgovca danas je mesto u kome se nalazi Muzej Ponišavlja. Ovo je i mesto u kome su snimana brojna kultna filmska ostvarenja srpske kinematografije poput "Zone Zamfirove", "Ivkove slave" i mnoga druga. Kuća je napravljena sredinom 19. veka, pod zaštitom je države, a pripadala je Hristi Jovanoviću, Malom Risti. I danas je enigma kako su u to vreme turski zavojevači dozvolili ovom Piroćancu da podigne ovako velelepnu građevinu.

4. Pirot - Mali Jerusalim. Srednjovekovne svetinje - Manastir Svetog Jovana Bogoslova i Temački manastir

Zbog neuobičajeno velikog broja hadžija iz jednog malog mesta, Sveti Vladika Nikolaj Velimirović svojevremeno je Pirot nazvao Malim Jerusalimom. Ovaj epitet Pirot i danas sa velikim ponosom nosi. Duhovna snaga Malog Jerusalima i danas odiše ovom kotlinom, a ono što jednostavno morate da posetite jesu srednjovekovne svetinje - Manastir Svetog Jovana Bogoslova koji se nalazi u idiličnom kanjonu reke Jerme, na dvadesetak minuta vožnje od grada. Manastir je podignut 1395. godine i zadužbina je Dejanovića.

Manastir Svetog Đorđa kod sela Temska, poznat i kao Temački manastir, takođe se nalazi na dvadesetak minuta vožnje od centra Pirota, svetinja je koja potiče iz 14. veka. Nalazi se pored reke Temštice.

Malo je poznato i da se jedan od najlepših ikonostasa u zemlji nalazi upravo u centru Pirotu, u centralnom gradskom hramu - Pazarskoj crkvi, odnosno Hramu rođenja Hristovog u strogom centru grada. Ikonostas se trenutno detaljno rekonstruiše i po rečima konzervatora, reč je o umetničkom delu neprocenjive vrednosti. Najvećim delom rekonstrukcija je već završena pa pozlaćene ikone iz ovog ikonostasa već sada obasjavaju unutrašnjost hrama.

Pirot Muzej Ponišavlja / Foto: Aleksandar Ćirić

5. Vodopadi Stare planine

Dve trećine vodopada u Srbiji nalazi se na Staroj planini. Samo u okolini Topli Do nalazi se na desetine vodopada, među kojima ima i onih koji su visoki preko 200 metara, poput Kaluđerskog vodopada. Nedaleko od sela Dojkinci nalazi se ne tako visok, ali neverovatan vodopad Tupavica, čiji slapovi milenijumima "vajaju" stene i prave pravo umetničko remek-delo majke prirode.

Do vodopada, osim Tupavice do koje se stiže lako, čak i automobilom, neophodna vam je dobra priprema i konsultacija sa dobrim poznavaocima Stare planine, koja, iako je vanredno lepa, može da bude i veoma surova, s obzirom da je reč o netaknutoj prirodi.

Sve češće se na Staroj planini viđaju i medvedi pa se ne savetuje skretanje sa postojećih obeleženih planinskih staza i puteva.

6. Vidikovci od kojih zastaje dah - Kozji kamik, Smilovica, Sorlica, Kitka...

Jedan od najlepših vidikovaca u Srbiji nalazi se na Staroj planini. Reč je o vidikovcu Kozji kamik, do koga se stiže nakon jednoipočasovnog planinarenja. Put do vidikovca je dobro obeležen, pa je teško zalutati, a nagrada za uložen trud i pešačenje je neprocenjiva - fenomenalan pogled na Zavojsko jezero - pravi dragulj Stare planine koje se jedino sa ovog mesta vidi u celoj dužini od 18 kilometara.

Osim Kozjeg kamika, na Staroj planini, sve su posećeniji i vidikovci Smilovica, Sorlica i Kitka, koji se nalaze na oko sat vremena pešačenja od staroplaninskog sela Pokrevenik, koje je zbog svoje autentičnosti, veoma popularno kod filmadžija iz celog sveta.

7. Kanjon reke Jerme

Fenomenalni kanjon reke Jerme nalazi se na svega dvadesetak minuta vožnje od centra Pirota. Mesto koje odiše mistikom prohujalih vekova, legendama o zakopanom mitskom blagu Popa Martina, sa idiličnim selom Vlasi, kao svojevrsnom umetničkom Mekom ovog kraja.

Tu su i vidikovci Mumulj i Ravni kamik sa kojih se pruža neverovatan pogled na ovaj bajkoviti krajolik, a u kanjonu se nalazi i već pomenuti srednjovekovni manastir Sveti Jovan Bogoslov, poznat kao Poganovski manastir.

8. Sela u kojima kao da je vreme stalo

Staroplaninska sela jednostvano morate da vidite. Kada prošetate tesnim sokacima staroplaninskih sela steći ćete utisak kao da putujete kroz vreme, a vreme je ovde relativan pojam. U ovim selima kao da je vreme stalo pre par stotina godina. Kameni krovovi, kameni dimnjaci, kamene ograde, kuće stare stotinu godina napravljena od blata i slame, pravi su odmor za oči.

Selo Gostuša poznato je kao Kameno selo. Nalazi se na oko 40 minuta vožnje od grada. Selo Dojkinci je takođe na četrdesetak minuta vožnje od grada i predstavlja svojevrsno "predvorje" najvećeg kompleksa prašuma u Srbiji - kompleksa Arbinje, samog srca Stare planine, sa velikim brojem vodopada i predela neverovatne prirode.

Topli Do - srpsko "Carstvo vodopada". Ovo selo nalazi se podno Midžora, najvišeg vrha Stare planine, odakle izvire veliki broj planinskih potoka i rečica koje se ulivajući jedna u drugu, prave na desetine vodopada. U okolini sela nalazi se najmanje 30 vodopada neverovatne lepote. Do nekih je veoma teško stići, do nekih lakše, ali u svakom slučaju morate da se konsultujete pre upuštanja u avanturu.

Gornji i Donji Piljski vodapad, Kaluđerski skok, impozantni Čunguljski vodopad, samo su neki od vodopada koji se nalazi na "listi" svakog zaljubljenika u netaknutu prirodu u Srbiji. U ovom selu nalazi se i najveći prirodni đakuzi-tobogan. Reč je o mestu zvanom Kovani dol, na par stotina metara uzvodno od sela, u kome se nalazi verovatno najveći, od stena izvajan, vodeni tobogan u Srbiji, sa koritima koje predstavljaju pravi prirodni đakuzi. Osećaj ne neverovatan.

9. Kupališni kompleksi u Pirotu - Zatvoreni plivački bazen i Otvoreni kupalište sa najvećim vodenim ogledalom u zemlji

Za one koji su manje avanturistički nastrojeni, Pirot itekako ima šta da ponudi i u užem gradskom jezgru. Reč je o objektima Zatvorenog bazena, jednog od najmodernijih u Srbiji, koji osim bazena za odrasle i decu, nudi i đakuzi, tursko kupatilo, saunu, i sve to po neverovatno povoljnim cenama.

Kompleks Otvorenog kupališta nalazi se odmah pored Zatvorenog bazena, u naselju Senjak. Kompleks je praktično tek završen, svečano će biti otvoren 21. juna pa će svi koji posete Pirot tokom leta moći da uživaju u čarima ogromnog kupališnog kompleksa sa više bazena, restoranom Aqua, velikom broju sportskih terena, među kojima je čak i padel teren, veoma redak u ovom delu Srbije, teretani na otvorenom...

10. Pirotske kafane - mesta gde možete uživati u najboljem roštilju u Srbiji i drugih specijalitetima

Kada obiđete sve, ili bar neke od lokaliteta i mesta koja smo naveli, sigurno ćete ogladneti. I to dobro.

Brojne pirotske kafane svojim gostima pružaju mogućnost da uživaju u čarima pirotskog roštilja, čija tajna je, kako kažu ugostitelji, u tome da se pravi od mesa. Teško ćete naći kafanu u Pirotu koja ima loš roštilj, to je, moglo bi se reći, nemoguća misija.

Ono što obavezno morate da probate, osim pirotske peglane kobasice, specijaliteta koji se pravi bez aditiva i od poputno prirodnih sastojaka, su i specijaliteti poput grilovanog đubeka, pirotskog sira, kačkavalja, i naravno velikog broja vrsta roštilja neverovatnog ukusa.

(Telegraf.rs / Aleksandar Ćirić))

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nestvarna prirodna lepota geoparka Đerdap

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Nenad

    19. jun 2023. | 15:54

    Neverivatno! Pirot , nije skriveni dragulj. Zasto skriveni. Stara planina sami, dragulj. Ogroman. Treba otvoriti pricu o napustenim selima koja zovu. Netaknuta lepota. Ljudi najvece bogazstvo. Pirotski brendovi. Da! Ali, podrska drzave izostaje za povratak ne sami ljudi, vrc i sirovina za brendove. To je pirotska ovca. Od nje zavise i ćilim i kačkavalj,delom i peglana. Pirotski kraj je nesluceno bogatstvo prirode. Pogledajte projekte na Pirot Plus onine i sve će vam biti jasno! Uradili smo jos 4-5 serijala, projekata , koji NA LICU MESTA govore o piritskim selima, bogatstvu zaluvenom TUGOM! POZDRAV

    Podelite komentar