• 4

Vreme čitanja: oko 2 min.

Krstarenje Dunavom iz Beograda jedan je od najatraktivnijih izleta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pored prilike da se vide lepote tvrđava na Dunavu, poput Smederevske, Ramske i Golubačke, tu su i druge atrakcije kojima tok ove fascinantne evropske reke u našoj zemlji obiluje

  • 4
Krstarenje, opstina Palilula Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Jednodnevno ili višednevno krstarenje Dunavom iz Beograda do Đerdapa jedna je od odličnih opcija za izlete iz srpske prestonice, ali i za bolje upoznavanje ove magične reke.

Vožnja Đerdapskom klisurom i pogled na Trajanovu tablu i tvrđave, ali i druge atrakcije na toku Dunava čine ovo krstarenje nezaboravnim iskustvom.

Posebno je atraktivan trodnevni izlet, budući da turistima nudi mogućnost upoznavanja mnogih znamenitosti naše zemlje. Arheološki muzej Đerdap, arheološko nalazište Diana i Trajanov most, te Lepenski vir i Golubačka tvrđava samo su neke od njih, navodi „Hotelkladovo“.

Atrakcije na Dunavu

Pored toga što će tokom vožnje do Đerdapa imati prilike da vide lepote tvrđava na Dunavu, poput Smederevske, Ramske i Golubačke, tu su i druge atrakcije kojima tok ove fascinantne evropske reke u našoj zemlji obiluje.

Kladovo, reka Dunav, Srbija Foto: Shutterstock

Trajanova tabla, sasvim sigurno jedna je od najpoznatijih znamenitosti na toku Dunava. Zapravo je u pitanju tabla koja datira iz 100. godine. Nastala je u vreme kada su završeni radovi na Trajanovom putu, koji su pomenuti rimski car i njegovi vojnici koristili kada su krenuli u ratne pohode protiv Dačana, ističe „Krstarenjedjerdapom“.

dunav Dunav u Rumuniji / Foto: Shutterstock

Druga, takođe poznata atrakcija na toku reke Dunav kroz našu zemlju jeste kamena skulptura kralja Decebala, koja se nalazi na rumunskoj strani ove moćne reke. Isklesana u stenu, ova skulptura visoka 40 metara prikazuje poslednjeg vladara rimske provincije Dakija.

Zanimljivo je da se ova skulptura nalazi baš preko puta Trajanove table, a da je Decebal skončao upravo zahvaljujući Trajanovim pohodima na provinciju kojom je upravljao, nakon čega se ubio.

Kladovo, reka Dunav, Srbija Foto: Shutterstock

Na mestu na kome je polovinom 15. veka izgrađen manastir Mrakonija danas je podignuta njegova verna kopija, koja se takođe može videti tokom krstarenja Dunavom. Pretpostavlja se da je za naziv ovog manastira zaslužna Mračna reka ili Mrakuna, a poznato je da je ova svetinja uništena poslednjih decenija 18. veka, te da je u potpunosti porušena 1968. godine.

Zanimljivo je tokom krstarenja Dunavom od Beograda do Đerdapa primetiti i signalne, takozvane balon stanice, koje su imale za cilj da regulišu plovidbu rekom.

Iako je u pitanju treće suženje na području Đerdapske klisure, Veliki i Mali kazan važe za najatraktivniji deo ovog krstarenja. Zanimljiv je i podatak zbog čega taj deo Dunava nosi takav naziv. Naime, na tom području su postojala brojna kraška vrela, koja su tvorila vrtloge, pa je delovalo kao da voda vri. Pretpostavlja se da su zato turski osvajači taj deo reke nazvali „kazan“.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nestvarna prirodna lepota geoparka Đerdap

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Jaca

    19. jun 2023. | 19:45

    Gde se moze pogledati ponuda?tok Dunava je prelep,zivim u jednom malom selu blizu Bg,imam pogled na Dunav i svakodnevno gledam recne kruzere koji prolaze uglavnom nemacki,austrijski...odlicno da i mi imamo nesto slicno🙂

    Podelite komentar

  • BASA

    19. jun 2023. | 20:45

    U Sremskim Karlovcima se već duže vreme organizuju plovidbe Dunavom sa posetama poznatih " Vinarija i istorijskim mestima ! Divne su i Vikend i duže ture !

    Podelite komentar

  • Srđan

    19. jun 2023. | 19:41

    Zainteresovan sam sa suprugom da obiđemo deo Dunava u trodnevnoj turi. Kome da se obratimo.

    Podelite komentar