• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Atrakcija Ria, plaža Kopakabana jedna je od najpoznatijih u celom svetu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Posebno je atraktivna za doček Nove godine, budući da se na njoj tada može videti, u najmanju ruku fascinantni vatromet

  • 0
Kopakabana Rio Brazil Foto: Tanjug/AP

Mala princeza mora je naziv koji Karioke, kako je lokalni naziv za stanovnike Rio de Žaneira, koriste za najpoznatiju gradsku atrakciju. Duga oko četiri kilometara, plaža Kopakabana nije samo jedna od najpoznatijih plaža u Brazilu, već i u celom svetu.

Posebno je atraktivna za doček Nove godine, budući da se na njoj tada može videti, u najmanju ruku fascinantni vatromet.

Iako uopšte nema malu dužinu i površinu, Kopakabana je gotovo uvek puna posetilaca. Na njoj se neretko organizuju i odlične svirke, ali i drugi zanimljivi događaji.

Kopakabana Rio Brazil Foto: Tanjug/AP

Ipak, nije baš uvek ova plaža bila tako atraktivna.

Kratka istorija najpoznatije brazilske plaže

U vreme kada je građen tunel, koji je trebalo da poveže Kopakabanu i Botafago, jedno od gradskih predgrađa, ova plaža je bila mirno mesto namenjeno uglavnom stanovnicima Rio de Žaneira i to onih sa dubljim džepom. Zbilo se to tokom 19. veka, navodi „Riodejaneirobycariocas“.

Kopakabana Rio Brazil Foto: Tanjug/AP

Kopakabana tek krajem tog veka postaje lakše dostupna i ostalim stanovnicima grada, budući da je u međuvremenu saobraćajno bolje povezana sa centrom ovog brazilskog grada. Upravo u tom periodu je dobila i sanitarni sistem, koji je omogućavao nesmetano čišćenje plaže.

Čuvena avenija Atlantica, po kojoj je ova plaža još poznata otvorena je zvanično 1906. godine. Šetalište koje se nalazi uz Kopakabanu, sasvim sigurno je još jedna od njenih osobenosti.

Kopakabana Foto: Tanjug/AP

Tih godina je došlo i do rušenja crkve Gospe od Kopakabane, smeštene na samom kraju čuvene plaže, koja je ustupila mesto istoimenoj tvrđavi.

Hotel koji je postao simbol i ove plaže i samog Rio de Žaneira, „Kopakabana palata“, svečano je otvoren 1923. godine. Zlatno doba u istoriji ove čuvene plaže predstavlja period između 30-ih i 50-ih godina prošloga veka, kada su Kopakabanu neretko posećivale mnoge slavne ličnosti.

Kopakabana danas

U međuvremenu su unesene i druge značajne promene, tako da je šetalište 70-ih godina prošloga veka prošireno, a izvršene su i druge promene, kako bi i plaža i područje koje je okružuje bilo što atraktivniji.

Doček Nove godine je drugi po važnosti turistički dogadjaj u Riju, posle karnevala. Foto: Tanjug/AP

Posetiocima Kopakabane su danas na raspolaganju i toaleti i svlačionice, tuševi i ormarići, što su sadržaji koji se dodatno naplaćuju, mada na samoj plaži postoje i tuševi, koji su potpuno besplatni za korišćenje. Duž cele plaže postoje i drugi sadržaji, poput kioska sa hranom i pićem. Mogu se iznajmiti i ležaljke i suncobrani, a u pojedinim delovima plaže osetiocima je na raspolaganju i usluga masaže.

Što se sportskih aktivnosti tiče, na Kopakabani ih ne manjka.

Na šetalištu se može naći sve. Od restorana i kafića, do prodavnica igračaka i drugih potrepština.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja