• 6

Vreme čitanja: oko 2 min.

U samom srcu Sitonije nalazi se ovo poznato letovalište, jedno od omiljenih turistima iz Srbije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge plaže na oko 20 kilometara dugoj plaži Neo Marmarasa nosioci su Plave zastave, što garantuje kristalno čistu vodu na prvom mestu

  • 6
Neos Marmaras foto: Ivana Živković Kaldis

Najveće mesto na Sitoniji, drugom kraku poluostrva Halkidiki, koje iz godine u godinu posećuje sve veći broj turista iz naše zemlje, Neos Marmaras broji oko tri hiljade stalnih stanovnika. Očekivano, u toku sezone, taj broj se značajno uvećava, te često prelazi i 20.000.

Neretko se Neos Marmaras smatra srcem Sitonije i važi za mesto koje je odlična polazna tačka za bolje upoznavanje ovog dela Halkidikija.

Ako se odlučite za letovanje u Neos Marmarasu, nećete pogrešiti, jer ovo mesto ima mnogo toga da ponudi. Dovoljan je podatak da se neke od najboljih taverni na čitavom poluostrvu, koje služe specijalitete od mroskih plodova mogu naći upravo ovde, ističe „Sithoniagreece“.

Kilometri obale

Mnoge plaže na oko 20 kilometara dugoj plaži Neo Marmarasa nosioci su Plave zastave, što garantuje kristalno čistu vodu na prvom mestu.

Neos Marmaras foto: Ivana Živković Kaldis

Glavna plaža je prekrivena peskom i dobro je organizovana. Voda na njoj nije naročito duboka, pa se zato mahom i preporučuje porodicama sa decom. Na ovoj plaži, koja se u jednom delu spaja sa plažom čuvenog odmarališta u tom delu Grčke „Porto Carras“, mogu se naći i brojni ugostiteljski objekti, javni toaleti i tuševi, a postoji i mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

Plaža Lagomandra, koja je takođe nosilac Plave zastave, važi za jednu od najpoznatijih i najpopularnijih u tom delu Sitonije. U severnom delu plaže je hotelski deo, dok je preostalo područje plaže otvoreno za posetioce. U pitanju je organizovana plaža sa brojnim sadržajima, namenjenim za prijatan boravak turista.

Neos Marmaras foto: Ivana Živković Kaldis

Još neke od plaža na području Neos Marmarasa koje privlače pažnju posetilaca su Paradisos, Tripotamos i Stiladario, kao i plaže Likitos, Castello i Agia Kiriaki.

Selo Partenonas kao glavna atrakcija letovališta

Slobodno se može reći da je letovanje u Neos Marmarasu bez posete planinskom selu Partenonas potpuno besmisleno. Na 350 metara nadmorske visine, na planini Itamos, na oko pet kilometara udaljenosti od letovališta nalazi se ovo interesantno selo.

Neos Marmaras foto: Ivana Živković Kaldis

Posebno je atraktivno posetiti ga 27. jula, kada se svake godine održava proslava posvećena svecu-zaštitniku ovog sela, ističe „Halkidiki-greece“.

Nekadašnje kuće u ovom, 70-ih godina prošlog veka napuštenom planinskom selu, danas su obnovljene i posetiocima pružaju mogućnost da osete duh minulih vremena.

U nekoj od malobrojnih taverni Partenonasa, osim uživanja u fenomenalnim gastronomskim specijalitetima može se uživati i u fantastičnom pogledu.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčko ostrvo Tinos kao savršena destinacija za letovanje

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Misa

    21. jun 2023. | 18:53

    Od 93.godine sam tamo. Znam svakov vlasnika apartmana i prodavnice. Deca su mi tamo nsucila da citaju, pricaju i pisu grcki. Sve pohvale, za stanovnike i sve druge. Divno mesto za odmor.

    Podelite komentar

  • Mrki

    21. jun 2023. | 20:19

    Simpatično mesto,samo preporuka ljudima koji prvi put idu tamo. Tražite smeštaj oko fudbalskog igrališta,jer je ostali deo grada jako brdovit !

    Podelite komentar

  • Alexandar

    22. jun 2023. | 03:47

    Odoh u sredu tamo! Hvala za tekst!

    Podelite komentar