• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dubrovnik uvodi mnoge mere sa ciljem borbe protiv prekomernog turizma

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zanimljive novine uvodi hrvatski grad, kako bi se izborio sa prekomernim turizmom

  • 0
Dubrovnik Old Town Foto: Shutterstock

Ko god pokuša da poseti ovaj grad u hrvatskom delu Jadrana u toku leta, nailazi na veliku gužvu. Dubrovnik je jedna od destinacija u ovom delu sveta koja se susreće sa problemom prekomernog turizma.

Opasan zidinama izgrađenim tokom 1.veka, Dubrovnik privlači pažnju brojnih turista.

Šetnja centrom starog dela grada može biti i te kako naporna u jeku sezone, kada se brojni turisti iz celog sveta tiskaju u uskim, kaldrmisanim ulicama. Ne zaostaje ni upornost prodavaca suvenira i konobara, koji pokušavaju da privole turiste da posete i njihove lokale.

Dubrovnik Foto: Telegraf.rs

Kako prenosi “Euronews.com”, prema podacima iz 2019. godine, koje je prikupio sajt “Statista.com”, Dubrovnik je, pored Venecije i Barselone evropski grad koji posećuje najveći broj turista. Zabeleženo je gotovo 1,5 miliona poseta te godine.

Dubrovnik Foto: Telegraf.rs

Sasvim očekivano, toliki broj posetilaca ima uticaja i na sam grad. U Dubrovniku su česte saobraćajne gužve, budući da se parkiralište za turističke autobuse nalazi baš u blizini zidina starog dela grada. Takođe, usled tolike posete dolazi i do oštećenja infrastrukture, a sve to se odražava i na cene.

Kako je 2017. godine UNESCO uputio savet vlastima da ograniče broj turističkih poseta istorijskom delu grada na osam hiljada u istom trenutku, to je uveden i sistem za brojanje i kamere za nadzor. Međutim, broj poseta nije ograničen.

Biser Dalmacije Foto: Pixabay

Ipak, aktuelni gradonačelnih ovog hrvatskog grada najavio je određene mere, koje imaju za cilj rešavanje problema koje prekomerni turizam donosi.

Da kofere koji imaju točkiće, turisti treba da nose, kako bi nivo buke bio smanjen, jedan je od predloga. Za neispunjenje ovog propisa predviđena je kazna od čak 265 evra.

Dubrovnik panorama centar grada Dubrovnik / Foto: Shutterstock

U planu je i da od novembra meseca u Dubrovniku bude razvijen specifičan sistem, koji podrazumeva odlaganje prtljaga i to na samom ulasku u istorijski deo grada. Trebalo bi da turisti svoj prtljag odlože u namenska električna vozila, ali i da uslugu prevoza prtljaga do smeštaja plate.

Nadležni su odlučili da smanje buku na pdoručju starog dela Dubrovnika, tako što će važiti ograničenje za ugostiteljske objekte, ali i ulične svirače, koji će smeti da emituju zvuke do 55 decibela.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja