Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koje sve promene podrazumeva nova digitalna šengenska viza?

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko bude bilo prema najavama, to će značiti da će svi koji podnose zahtev za šengensku vizu moći da koriste jednu platformu za prijavljivanje

  • 0
Brisel, Evropski parlament, Evropska Unija

Foto: Shutterstock

Nedavna najava Evropskog parlamenta i Saveta Evropske unije ukazuje na to da će procedura pribavljanja šengenskih viza biti digitalizovana. Ali se postavlja pitanje šta to u suštini znači?

Čini se da će taj proces uticati na olakšavanje podnošenja zahteva za vizu, prosto zato što više neće biti potrebno pribavljanje svih onih papira kao ranije.

Uz to, digitalizacija bi trebalo i da ukine potrebu za pribavljanjem viznih nalepnica, što će opet u velikoj meri uštedeti i vreme, ali i novac podnosiocima zahteva.

Savet Evrope

Foto: Shutterstock

U ovom momentu je 27 zemalja Šengena. Izuzev Grčke, Hrvatske, Austrije i Mađarske, tu su i Nemačka, Francuska, Italija i Češka, te Belgija, Slovačka i Portugal. U zemlje Šengena spadaju i Danska, Finska, Estonija i Malta, kao i Norveška, Španija i Poljska, zatim Luksemburg, Švajcarska, Letonija, Litvanija, i Lihtenštajn, te Island, Slovenija, Holandija i Poljska, navodi “TimesofIndia”.

Ukoliko bude bilo prema najavama, to će značiti da će svi koji podnose zahtev za šengensku vizu moći da koriste jednu platformu za prijavljivanje. Jedino što će imati obavezu da urade jeste da učitaju kopiju pasoša, odnosno važeće putne isprave, uz ostale dokumente koja se zahtevaju i da plate taksu za izdavanje vize koja je predviđena.

nemačka viza

Foto: Shutterstock

Deluje gotovo nestvarno jednostavno.

Svi koji na konkretnoj platformi budu podnosili zahtev za izdavanje šengenske vize imaće bezbedan nalog, gde mogu proveravati i status zahteva.

Putnici koji imaju nameru da posećuju nekoliko zemalja Šengena takođe ne bi trebalo da brinu. Platforma bi trebalo automatski da utvrdi koja od svih tih zemalja je u pitanju, odnosno njene nadležne institucije će imati odgovornost prilikom proveravanja zahteva za izdavanje vize.

Prema svemu tome, čini se da će celokupan proces biti prilično pojednostavljen.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Srednjevekovna tvrđava u Kupinovu

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja