• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Top 5 jezera u Srbiji garantuju uživanje i u prirodi i u brojnim aktivnostima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Koliko god atraktivna bila, treba imati na umu postoje jezera u Srbiji na kojima kupanje nije dozvoljeno. Čak i na onima koja su uređena i ukojima kupanje jeste dozvoljeno, posetioci treba da poštuju pravila, kako bi bezbedno na konkretnom jezeru i uživali.

  • 2
Palićko jezero Foto: Dragan Vildović

Prirodne lepote Srbije nemerljive su. Neke od njih posebno dolaze do izražaja u toku toplijeg perioda godine.

Poznato je da je naša zemlja izuzetno bogata vodotokovima, pa ne čudi što u Srbiji postoje brojne reke i jezera. Na mnogima od njih u toku leta stanovnici Srbije uživaju o osmrou, ali i rekreaciji.

Mnoga jezera Srbije su lepo uređena, te pružaju brojne mogućnosti za odmor, navodi „Serbia.travel“. Ima i onih koja su i dalje „divlja“, te posetiocima pružaju mogućnost da uživaju u čarima gotovo netaknute prirode.

Ipak, koliko god atraktivna bila, treba imati na umu postoje jezera u Srbiji na kojima kupanje nije dozvoljeno. Čak i na onima koja su uređena i ukojima kupanje jeste dozvoljeno, posetioci treba da poštuju pravila, kako bi bezbedno na konkretnom jezeru i uživali.

1. Palićko jezero

U blizini Subotice i granice sa Mađarskom nalazi se ova prirodna oaza.

Osim lepo uređenih staza oko jezera, koje su namenjene i pešacima i bicklistima, posetioci mogu uživati i u poseti Zoološkom vrtu, po kome je Palić poznat.

2. Belocrkvanska jezera

Vrlo brzo pošto su nastala, Belocrkvanska jezera postala su prava atrakcija u tom delu naše zemlje.

Bela Crkva Foto: Ivan Strahinić

Osim onih koja su lepo uređena i mogu se pohvaliti brojnim sadržajima, namenjenim za uživanje posetilaca, ima i onih koja su primarno namenjena ljubiteljima ribolova i uživanja u čarima netaknute prirode.

3. Vlasinsko jezero

Osim svežeg vazduha i nestavrno lepe prirode, Vlasinsko jezero poznato je i po plutajućim ostrvima.

Posebno je fascinantno posmatranje ove neobične pojave, kada se jedno od jezerskih ostrva „otkači“ i počne da „plovi“ po jezeru, koje se nalazi na 1.200 metara nadmorske visine.

4. Srebrno jezero

Par kilometara udaljeno od Velikog Gradišta, Srebrno jezero poznato je kao jedno od omiljenih izletišta u tom delu Srbije. Posetiocima nudi mogućnost pešačenja lepo uređenim stazama, ali i vožnju bicikla, te mnoge druge sportske aktivnosti.

365 dana kroz Srbiju Srebrno jezero - Veliko Gradište Foto: Ivan Strahinić

Srebrno jezero važi i za odličnu destinaciju za ljubitelje ribolova.

5. Borsko jezero

Na 438 metara nadmorske visine nalazi se Borsko jezero. Nadvisuje ga Crni vrh.

Borsko jezero Foto: Shutterstock

Zahvaljujući planinskim rekama, koje se ulivaju u ovo veštačko jezero, nastalo polovinom prošlog veka, voda u Borskom jezeru važi za izuzetno čistu. Zato i ne čudi što mnogi stanovnici iz okoline rado uživaju u njegovoj lepoti, posebno tokom letnjih meseci.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Miki

    24. jun 2023. | 21:06

    2,3,4 i 5 je ok. Ko jednom ode na Palićko jezero, tamo se više nikad ne vraća. Neznaš da li više smrdi voda ili zoo vrt. A komarci ko rode u neograničenim količinama.

    Podelite komentar

  • Ajd ne ....

    2. jul 2023. | 21:40

    Prvo voda u Palickom jezeru se ne preporucuje za kupanje ali ovo je potpuna laz da se oseti smrad.A Zoo vrt je jedan od najlepsih u Srbiji na velikoj povrsini,cist ,uredjen i nebi bio toliko posecen sa svih strana pogotovo vikendom.Nazalost zlonamerne dezinformacije su privilegija promasenih zivota u svakom slucaju.

    Podelite komentar