• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Amfiteatar je prvo asocijacija mnogima na ovaj grad u Istri

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim čuvene Arene, Pula nudi i mogućnost otkrivanja podzemnih tunela, ali i uživanje u bogatom noćnom životu

  • 0
Hrvatska je u velikoj meri zavisna od turizma Pula / Foto: Shutterstock

Sa razlogom je Pula jedna od najposećenijih, posebno letnjih destinacija u tom delu Hrvatske. Površinski je najveći grad Istre i poznata je po bogatom istorijskom nasleđu i odličnim plažama.

Osim čuvene Arene, Pula nudi i mogućnost otkrivanja podzemnih tunela, ali i uživanje u bogatom noćnom životu.

Tokom većeg dela godine u ovom hrvatskom gradu su prijatne temperature, te se u Puli neretko organizuju i mnogi kulturni događaji na otvorenom, što se smatra posebno atraktivnim.

Plaže u Pili

Očekivano, sa obalom dužom od 30 kilometara, Pula posetiocima nudi i mogućnost uživanja u brojnim plažama. A blizina Nacionalnog parka Brioni čini posetu ovom gradu još zanimljivijom.

Pula, Hrvatska, plaža Foto: Pixabay/pinjuhsuzana67

Puntižela, Lungomare i Zlatne stijene, tek su neke od plaža na području Pule. A tu su i Fenoliga, Porer i Gortanovala uvala, te Punta Verudela, navodi „Pulainfo.hr“.

Pula, Hrvatska, plaža Foto_ Pixabay/SeizeTheMoment

U neposrednoj blizini „Verudela Beach“ i hotela „Park“ nalazi se jedna od najatraktivnijih pulskih plaža. Havajsko je plaža prekrivena šljunkom, koja je adekvatno obezbeđena. Karakteriše je postepeni ulazak u more, ističe „Istra.hr“. Važi za idealnu opciju za porodice sa mališanima, ali i za ljubitelje adrenalina. Naime, u neposrednoj blizini plaže Havajsko nalaze se visoke stene, sa čijih litica adrenalinski zavisnici obično uživaju u skokovima.

Istorijske i kulturne atrakcije Pule

Već pomenuti Amfiteatar, izgrađen u periodu rimske vladavine, sasvim sigurno je najznačajnija atrakcija, ali i prva asocjacija mnogih na Pulu.

Pula amfiteatar Pula amfiteatar / Foto: Pixabay/Gaby Stein

Ipak, u gradu postoje i brojna zdanja koja svedoče o njegovoj dugoj i plodnoj istoriji.

Slavoluk Sergijevaca - Zlatna vrata, Avgustov hram, izgrađen u periodu između drugog veka pre naše ere i 14. godine naše ere, te malo rimsko pozorište i Oktogonalni muzej, neke su od istorijski značajnih atrakcija Pule. Ništa manje nisu značajna ni Dvojna vrata i gradski bedemi, te Forum i Herkulova vrata.

pula Pula, Hrvatska / Foto: Pixabay

Što se muzeja tiče, Pula ni u njima ne oskudeva. Posebno se izdvajaju i Pomorski i Istorijski muzej Istre.

Uz crkvu i samostan Svetog Franje, kapelu Svete Marije Formoze i katedralu uznesenja Blažene Device Marije, u Puli se nalazi i pravoslavna crkva posvećena Svetom Nikoli, koja je izgrađena polovinom šestog veka.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja