• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osim odmora, letovalište Leptokarija nudi priliku i da bolje upoznate lepote ovog dela Grčke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se za Leptokariju, i generalno za letovališta u regiji Olimpa, tvrdi da nisu atraktivna u poređenju sa letovalištima na Halkidikuju, ovo mesto i te kako ima šta da ponudi

  • 0
Grčka more plaža Leptokarija Foto: Shutterstock

Podno mitske planine Olimp, na oko 80 kilometara udaljenosti od Soluna, nalazi se jedno od omiljenih letovališta srpskih turista.

Iako se za Leptokariju, i generalno za letovališta u Olimpskoj regiji, iznose tvrdnje da „nisu baš nešto“ u poređenju sa letovalištima na Halkidikuju, ovo mesto i te kako ima šta da ponudi turistima.

Najpre, plaža u Leptokariji duga je kilometrima. Samim tim na njoj vrlo retko bude gužva. Osim, naravno u centralnom delu. Takođe, na ovoj plaži postoji sasvim dovoljno ugostiteljskih objekata, u kojima je moguće korišćenje ležaljki i suncobrana za goste, ali isto tako ima i delova plaže, na kojima turisti mogu da koriste svoje peškire i suncobrane.

Leptokarija, Grčka Foto: Telegraf/Aleksandra Blažević

Takođe, ako se malo odmaknete od centralnog dela gradske plaže u Leptokariji, sva je prilika da ćete pronaći fenomenalno more i odlične uslove za odmor i uživanje.

Dva dela letovališta

Jedan od razloga zbog koga ovo letovalište nije najpopularnije jeste pruga koja spaja Solun i Atinu, a koja prolazi i kroz Leptokariju. Ipak, treba imati na umu da čak i ako se opredelite za smeštaj u gornjem delu letovališta, budući da njegova površina nije naročito velika, do plaže će vam biti potrebno prosečno pet do deset minuta hoda.

Leptokarija, Grčka Foto: Telegraf/Aleksandra Blažević

Gornji delo Leptokarije, odnosno onaj iznad pruge, predstavlja zapravo centar letovališta. Upravo tu se nalaze brojni sadržaji namenjeni najmlađima, ali i prodavnice različite robe, lepo uređeni park, crkva i drugi sadržaji.

Vangelis Cicivas, Leptokarija foto: Vangelis Cicivas

Istini za volju, ni u donjem delu letovališta, onom bližem plaži, ne manjka ni prodavnica ni ugostiteljskih objekata.

Okolina Leptokarije

Ono što je posebno zanimljivo, kada je u pitanju letovanje u Leptokariji, sasvim sigurno jeste okolina ovog letovališta i izleti koji su na raspolaganju turistima.

Planina Olimp i istoimeni nacionalni park najčešći su izbor ljudi koji letuju u Leptokariji, a koji žele da bolje upoznaju okolinu. Mesto na kome je stolovalo 12 bogova grčkog Panteona, izuzetno je atraktivno, kao i poseta planinskom selu Litohoro, koje u tom delu zemlje nalazi.

Oko 15 kilometara deli Leptokariju od arheološkog nalazišta Dion, dok je duplo manje udaljen vizantijski zamak Platamon.

Turistima su na raspolaganju i izleti u Edesu i na Meteore, a organizuju se i jednodnevni izleti u Solun. Još se u ponudi mogu naći i nešto duži izleti u Atinu i na ostrvo Skijatos.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Najčarobnije skrivene plaže na Sitoniji

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja