• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Odmah posle Pariza "francuska Atlantida" je najpoznatija znamenitost zemlje

Vreme čitanja: oko 3 min.

Izdižući se iz zaliva, okružena peskom, ova opatija je opasana masivnim zidinama. Posebno je interesantno to što, kada se javi plima, opatija Sen Mišel izgleda kao da izranja iz same vode

  • 0
Mon Sen Mišel, Francuska Foto: Shutterstock

Danas jedna od najpopularnijih francuskih destinacija, uz izuzetak Pariza, naravno, veličanstveno zdanje na osamljenom ostrvu izgrađeno je pre tačno hiljadu godina.

Vremenom je Mon Sen Mišel postao pravi pravcati simbol snage nacije.

Srednjovekovno zdanje opatije, koje se nalazi na samom vrhu Mon Sen Mišel, čiji se kaskadni zidovi spuštaju sa centalnog tornja, još u ono vreme je bilo zdanje koje je fasciniralo svojom spektakularnom lokacijom.

Mon Sen Mišel Foto: Pixabay

Procenjuje se da Mon Sen Mišel godišnje poseti oko 1,3 miliona turista iz celog sveta.

- U rasponu od hiljadu godina, njegovi obrisi postali su simbol francuskog univerzalizma. Ova opatija simbol je onoga što jesmo: narod graditelja - napisao je na "Tviteru" 5. juna francuski predsednik Emanuel Makron, prenosi CNN.

Povodom proslave hiljadu godina od gradnje ovog značajnog zdanja Mon Sen Mišel je domaćin koncerata, konferencija i vizuelne izložbe „Milenijumski solsticij“, koja traje do novembra 2023. godine.

Nemi svedok istorije

Izdižući se iz zaliva, okružena peskom, ova opatija je opasana masivnim zidinama. Posebno je interesantno to što, kada se javi plima, opatija Sen Mišel izgleda kao da izranja iz same vode. Neretko je, baš zato nazivaju i „francuskom Atlantidom“ i nalazi se od 1979. godine na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a.

Mon Sen Mišel, Francuska Foto: Shutterstock

Istorija opatije Sen Mišel nas vraća u 709. godinu. U to vreme je na ovoj steni podignuto zdanje posvećeno Svetom Arhangelu Mihailu. Vremenom se razvilo u značajno svetilište, a posebno je bilo posećeno u periodu između 11. i 16. veka.

Upravo je ova opatija svedočila značajnim momentima nacionalne istorije.

Tokom Stogodišnjeg rata je bila značajno utvrđenje, a kasnije je uspela da opstane i tokom britanske opsade. U vreme Francuske revolucije bila je korišćena kao zatvor i to prilično surov, budući da je bekstvo zatvorenika bivalo onemogućeno zbog prirodnih uslova, oličenih u plimi i živom pesku, koji zdanje okružuje.

Mon Sen Mišel, Francuska Foto: Shutterstock

Značajna turistička atrakcija postaje u periodu koji je prethodio Prvom svetskom ratu.

Prekomerni turizam

Budući da se radi o jednoj od najpopularnijih destinacija u Francuskoj, to se Mon Sen Mišel suočava sa problemima koje donosi prekomerni turizam.

Mon Sen Mišel, Francuska Foto: Shutterstock

- Mon Sen Mišel bio je oduvek popularan, te je privlačio milione hodočasnika u toku svoje milenijumske istorije - izjavio je za CNN Tomas Velter, generalni direktor Nacionalne javne ustanove Mon Sen Mišel, i dodao da je to do pre nekoliko vekova bilo najznačajnije mesto hodočašća.

U određenim periodima godine broj posetilaca se izuzetno povećava. Posebno tokom većih crkvenih praznika, pa tada neretko bivaju oboreni rekordi u broju posetilaca.

Ipak, kako je objasnio Velter, u takvim situacijama se gubi na kvalitetu posete, budući da turisti imaju manje udobnosti.

- Mislim da to nije dobra stvar za trgovce i ugostitelje, jer jednostavno ne mogu da prate potražnju kupaca. Mon Sent Mišel je obima jednog kvadratnog kilometra i jedna ulica sa trgovinama. Kada više od pet hiljada ljudi u određeno vreme stavite u tu ulicu, mislim da to baš nije prijatno - istakao je Velter.

Sa ciljem da koliko-toliko ograniče negativne efekte prekomernog turizma, nadležni pozivaju posetioce da u toku dnevnog špica, što je u periodu od 11 do 15 časova po lokalnom vremenu, iskoriste vreme i bolje upoznaju okolinu.

- Iskoristite, na primer ture brodom koje smo organizovali. Ovde ima foka, jegulja i atlantskog lososa - rekao je Velter i dodao:

- Ono što često zaboravljamo jeste da ovde postoji najveća kolonija delfina u Evropi, tako da je to i šansa da otkrijemo Mon Sen Mišel na drugačiji način.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Znamenitosti Rima - put u kolekvu civilizacije

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja