Quantcast
  • 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Nadgrobna ploča iz 14. veka potkrepljuje legendu da je na ovom mestu sahranjen veliki kosovski junak

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznat je kao barjaktar kneza Lazara

  • 0
Osonica

Foto:RINA

Kada se srpska vojska pre skoro sedam vekova povlačila sa boja na Kosovu, na brdu iznad Ivanjice carica Milica napravila je prihvatnu bolnicu gde su se leliči ranjenici.

Poznato je i da je tu sahranjen i njen brat Boško Jugović, a na tom mestu posađeno je devet hrastova u čast devetorice braće Jugovića.

Na samo desetak kilometara dalje, u selu Osonica još jedan kosovski junak dočekao je svoju smrt. Prema predanju koje se sa kolena na koleno prenosi u ovom kraju Pavle Orlović bitku za život izgubio je upravo u tom ivanjičkom selu, gde je i sahranjen.

- Ono što je poznato da je Pavle komandovao jednim delom Lazareve vojske na Kosovu polju i da je u toj bici ranjen, a onda se sa ostatkom preživele vojske i ratnika povlačio ovim krajem i po predanju umro je na ovom mestu, a na njegovom grobu prvo je izgrađena crkva brvnara.

Prilikom posete arheologa iz Beograda na ovoj lokaciji pronađena je nadgrobna ploča iz 14. veka koja potvrđuje legende o tome da je kosovski junak ovde sahranjen - izjavio je za RINU Milanko Bošković, turizmolog poreklom upravo iz sela Osonica.

Osonica

Foto:RINA

Sedamdesetih godina prošlog veka na mestu gde se nalazila crkva brvnara izgrađena je nova crkva posvećena Svetom Arhangelu Gavrilu. Građevina je od fasadne cigle, što je jako retka pojava, a i danas je ta bogomolja duhovni svetionik meštana tog kraja.

- Kad je crkva građena, prema priči meštana, otkopane su mošti nekog muškarca krupnije građe i pretpostvalja se da su to psomrtni ostaci upravo Pavla Orlovića. Prema pričama ljudi koji su tada učestvovali u izgradnji mošti su položene ispod oltara ovdašnje crkve - rekao je Milanko.

O samom Pavlu Orloviću ne zna se mnogo. U istorijskim izvorima o njemu nema podataka. Poznat je kao barjaktar kneza Lazara i kao junak sa poznate slike Uroša Predića "Kosovka devojka".

Po predanju, njegov otac je bio vojvoda Vuk, zapovednik Orlovog grada, kasnije nazvan Soko grad koji se nalazio u blizini Drine, kod današnje Ljubovije. Vojvodu Vuka u nekim predanjima još nazivaju i vojvoda Orle ili Oro pa su njegove potomke prozvali Orlovići.

(Ona.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Dobrodošli u "Raj": Kada sunce razlije boje po horizontu i moru, nastaje nestvarni zalazak sunca

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja