• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drugi najveći kanjon u svetu nalazi se u ovoj zemlji u našem komšiliku

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kanjon reke Tare najveći je na Starom kontinentu, a ujedno je i drugi po veličini u celom svetu. Zaštićen je od strane UNSECO-a i deo je Nacionalnog rezervata Durmitor

  • 2
Reka Tara foto: RINA

Na području između Durmitora i planine Sinjajevine nalazi se kanjon reke Tare, koja se smatra najdužnom planinskom rekom u celoj Crnoj Gori.

Kanjon reke Tare najveći je na Starom kontinentu, a ujedno je i drugi po veličini u celom svetu. Zaštićen je od strane UNSECO-a i deo je Nacionalnog rezervata Durmitor.

Najveća dubina kanjona je 1.300 metara, a njegova ukupna dužina je 82 kilometra, ističe „Waymonte“.

Pitka voda

Ono što je posebno zanimljivo kada je u pitanju reka Tara jeste da je njeno dno gotovo u potpunosti kamenito. Samim tim, ova planinska reka je poznata po vodi neverovatne čistoće i bistrine. Zato i ne čudi što važi za „najveći prirodni rezervat pitke vode u Evropi“.

Reka Tara foto: RINA

Postoji verovanje da su pripadnici plemena Autarijati, čije je poreklo bilo ilirsko, živeli na području kanjona Tare u periodu između četvrtog i petog veka. Smatra se da su upravo oni i zaslužni za nastanak naziva reke.

Most Đurđević

Danas je kanjon Tare, osim kao fenomenalna lokacija za splavarenje i rafting, poznat i po mostu Đurđević.

Tara most Foto: Pixabay

Sačinjen od pet živopisnih lukova, Đurđevića most je dužine 370 metara, a dostiže visinu od 150 metara. Izgrađen je 1937. godine i prilično dugo je smatran jedinim putem, zahvaljujući kome su bili spojeni južni i severni deo Crne Gore.

Jedinstvena šuma

Izuzev po već pomenutom, Đurđevića mostu, kanjon reke Tare i njegova okolina poznati su po još jednoj neobičnoj lokaciji.

Na nadmorskoj visini od 950 metara, na potezu između Bistrice i Dobrilovine nalazi se Crna Poda. U pitanju je šuma crnog bora, čija se starost procenjuje na čak četiri veka. Drveće u toj šumi dostiže visinu od vrtoglavih 45 metara.

Podrazumeva se da prilikom posete ovom velelepnom kanjonu, ne treba propustiti ni obilazak Nacionalnog parka Durmitor, u čijem sastavu se nalazi i kanjon reke Tare. Osim za obožavaoce raftinga i splavarenja, kanjon ove reke odličan je izbor i za ljubitelje alpinizma i prirode generalno.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Božanstvena plaža u Kamenarima na koju bi se ovog časa mnogi preselili

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • TTelep

    1. jul 2023. | 18:47

    Napraviće nama precednik veći kanjon.

    Podelite komentar