• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drugo najstarije drvo masline u Crnoj Gori nalazi se nadomak poznatog letovališta

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je za odmor u pravom smislu te reči sasvim dovoljno uživanje na prostranoj plaži ovog letovališta i svim sadržajima koje nudi, ne treba izgubiti iz vida ni okolinu Bečića

  • 0
Bečići, Crna Gora Foto: Shutterstock

U blizini nadaleko čuvene Budve, smešteno je letovalište čija je plaža ovenčana nagradom Gran pri u Parizu 1935. godine, kojom prilikom je proglašena najlepšom plažom u celoj Evropi.

Bečići su gradsko naselje, koje teritorijalno pripada opštini Budva.

Plaža u Bečićima duga je skoro 2.000 metara i važi za jednu od najlepših u celoj zemlji, ističe „Vikipedija“.

Hotelsko naselje na obali

U osnovi se Bečići smatraju hotelskim naseljem, iako u mestu ima i stalnih stanovnika. Mirno more i duga plaža prekrivena peskom, ali i brojne sportske aktivnosti, na raspolaganju su svim posetiocima ovog letovališta.

Bečići, Crna Gora Foto: Shutterstock

Veći deo plaže u Bečićima je dobro organizovan, tako da turisti mogu koristiti plažni mobilijar, s tim što postoje i delovi plaže koji su slobodni. Plaža u Bečićima je uređena, a posetiocima su na raspolaganju i tuševi i svlačionice.

Zanimljivosti u okolini

Iako je za odmor u pravom smislu te reči sasvim dovoljno uživanje na prostranoj plaži ovog letovališta i svim sadržajima koje nudi, ne treba izgubiti iz vida ni okolinu Bečića.

Bečići, Crna Gora Foto: Shutterstock

Uz Budvu, koja se nalazi na par kilometara udaljenosti, na uzvišenju iznad plaže u Bečićima nalazi se i crkva posvećena Svetom Tomi, koju često posećuju turisti. Lako je dostupna sa same plaže, pa se pretpostavlja da je to još jedan od razloga za veći broj poseta ovoj svetinji u toku letnje sezone, ističe „Upoznajcrnugoru“.

Prvobitna crkva posvećena ovom svetitelju izgrađena je tokom 14. veka. Budući oronula, na njenim temeljima podignuta je 1910. godine nova svetinja, koja je posvećena srpskom despotu Stefanu Štiljanoviću, čije se rodno mesto nalazi u blizini.

Bečići, Crna Gora Foto: Shutterstock

Svake godine 17. oktobra, kada Crkva obeležava dan posvećen Stefanu Štiljanoviću, veliki broj vernika se okuplja u ovoj svetinji, kao i na dan posvećen Svetom Tomi, koji se obeležava svake godine 19. oktobra.

Mošti svetog Stefana Štiljanovića, koje su se ranije nalazile u sprskoj prestonici, 2007. godine su prenete u ovu svetinju, u kojoj se i danas čuvaju.

Izuzev pomenute crkve, na par kilometara udaljenosti od Bečića nalazi se i drvo masline, za koje se procenjuje da je staro dve hiljade godina. Važi za drugo najstarije drvo masline u celoj Crnoj Gori, odmah nakon masline u Baru.

Počev od 1994. godine je ovo drvo, koje i danas rađa, okarakterisano kao Spomenik prirode i stavljeno je pod zaštitu nadležnih institucija.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Provedite letnji odmor pored mora: Dobrodošlicu vam želi "Hotel Budva"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja