• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mnoge ugrožene i reliktne vrste skriva ovaj specijalni rezervat prirode u Srbiji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uzgoj magaraca i autohtone sorte svinja, čuvene mangulice, ali i podolskog govečeta, siurno su nešto po čemu je Zasavica karakteristična

  • 0
Fotografije koje su obeležile 2022 godinu Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Na području severnog dela Mačve, kada se krene prema istoku od reke Drine, nalazi se Specijalni rezervat prirode Zasavica.

Iako zauzima površinu od 1.825 hektara, počev od 1997. godine 675 hektara ovog područja okarakterisano je kao Prirodno dobro prve kategorije, te se nalazi pod zaštitom nadležnih institucija.

Uz to, Zasavica, koja se direktno napaja vodom iz reke Save, a podzemnim putem iz reke Drine, uvrštena je i na listu Ramsarskih područja u našoj zemlji, budući da je deveto takvo područje u Srbiji, navedeno je na zvaničnom sajtu Specijalnog reezrvata prirode Zasavica.

Specijalni rezervat prirode Zasavica Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Počev od 2001. godine ovo područje deo je "Europar Federacije".

Legende o nastanku

Budući da se radi o posve specifičnom području, to je nekako i očekivano da su različite legende i zanimljive priče vezane uz njegov nastanak.

U periodu od oko 5.000 godina pre naše ere postojali su tragovi ljudskih naseobina na tom području, navedeno je na zvaničnom sajtu ovog prirodnog rezervata.

Kako su prvobitni ljudi to područje koristili za uzgoj različitih kultura, tako se, i sasvim očekivano, celokupan predeo menjao. Vremenom su počele i da se prenose legende o džinovima i zmajevima koji su zapravo bili zaslužni za to.

Specijalni rezervat prirode Zasavica Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

U drevnim keltsikm kartama čak postoje dokazi o tome da su i na ovom mestu, ali i na još mesta na Balkanu, živeli niko drugi do zmajevi. Čak postoji i legenda da se u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica i danas mogu videti zmajevi, koji se poistovećuju sa životinjom nalik vidri.

Specijalni rezervat prirode Zasavica Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Ne tako davno, na pdoručju ovog prirodnog rezervata zaista je i viđena vidra, i to nakon mnogo godina. Verovatno u želji da budu sigurni da je to zaista vidra, a možda ipak zmaj, članovi Pokreta gorana Sremske Mitrovice i zvanično su raspisali nagradni poziv za svakoga ko bude uspeo da snimi tu životinju u rezervatu.

Stanovnici Zasavice

Uzgoj magaraca i autohtone sorte svinja, čuvene mangulice, ali i podolskog govečeta, siurno su nešto po čemu je Zasavica karakteristična.

Ipak, na području ovog specijalnog rezervata prirode obitavaju i druge vrste. Dabar i riba poznata kao umbra, neke su od njih.

Uz to, Zasavica je jedino mesto u našoj zemlji na kome obitava "Aldrovanda vesiculosa L", reliktna vrsta iz doba terciara, za koju se smatralo da je potpuno izumrla, ističe „Zasavica.org.rs“. Kaljužarka ili ježasti ljutić, vodeni konjski rep, mačiji rep ili borak, te žablji ljiljan, poznat i kao vodena jagorčevina i rebratica, još su neke od ugroženih biljnih vrsta koje rastu na području ovog specijalnog rezervata prirode.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Nestvarna prirodna lepota geoparka Đerdap

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja