• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Uspeva li prestonica Kraljevine Tajland da očuva istorijsko nasleđe?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je u periodu pandemije korona virusa gradnja zastala, iz godine u godinu se menja izgled tajlandske prestonice

  • 0
Bangkok, Tajland Foto: Pixabay/artwell

Spoj tradicionalne i moderne arhitekture može doneti neke benefite ako se izvede na pravi način. Da li je tako i u Bangkoku?

Nema sumnje da mnogi turisti koji posećuju prestonicu Kraljevine Tajland baš i ne mogu da uživaju u ruiniranim objektima za smeštaj, pa ne čudi što se na mestu nekadašnjih starih zdanja danas nalaze moderni hoteli, neboderi i druge građevine.

Međutim, sve to dovodi do neminovnog pitanja da li će zahvaljujući tome Bangkok izgubiti na autentičnosti?

Bangkok, Tajland Foto: Pixabay/adenardenrich

Šarm nekadašnjeg grada nikoga neće ostaviti ravnodušnim, bez obzira koliko uživao u prednostima moderne arhitekture i načina uređenja. Ima u tome nečeg egzotičnog i mističnog, ma kako možda ruinirano izgledalo.

Neboderi umesto pirinčanih polja

Mnoga autentična zdanja, po kojima je prestonica Kraljevine Tajland bila prepoznatljiva, netragom su nestala. Kako navodi “Travelnews”, za razliku od Singapura, u kome postoji jasan plan i želja da bude uspostavljen balans između očuvanja tradicionalne arhitekture i modernih zdanja, u Bangkoku toga baš i nema.

Iako je u periodu pandemije korona virusa gradnja zastala, iz godine u godinu izgled tajlandske prestonice se menja.

Bangkok, Tajland Foto: Pixabay/nookeg18

I ništa nije postalo čudno to što se na mestu na kome su nekad stanovnici gajili pirinač, danas nalazi neboder ili neka druga građevinska grdosija.

Ipak, očuvanje nasleđa

Dobra vest je da sve više obrazovanih, kreativnih i bogatih stanovnika Tajlanda shvataju važnost očuvanja nasleđa.

Bangkok, Tajland Foto: Pixabay/igorovsyannykov

Zato su i organizovali proteste prilikom izgradnje nove železničke stanice, koja ima nekoliko nivoa i građena je u modernom stilu. Počev od januara ove godine, Bang Sue Grand Station povezuje prestonicu sa ostalim delovima zemlje. Ali upravo zahvaljujući protestima, zgrada nekadašnje stanice, izgrađena u neorenesansnom stilu može da bude pretvorena u svojevrstan muzej.

Turisti posle korone postkorona Foto: Tanjug/AP

I mada moderan stil gradnje može da naruši autentična, stara zdanja, u Bangkoku postoji jedna savremena građevina koja se dobro uklopila u arhitekturu, iako je izuzetno moderna.

U pitanju je Maha Nakhon, građevina koja je sa 310 metara visine ujedno i najviša zgrada u prestonici Tajlanda. Zahvaljujući izuzetno zanimljivoj arhitekturi, ovo zdanje deluje kao da je oštećeno, a u međuvremenu je postalo i jedan od prepoznatljivih simbola grada, koji se često poredi sa "Velikom jabukom".

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Grčka recepcionerka za Telegraf o srpskim turistima

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja