• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Planina u istočnom delu Srbije poznata je po pećinama i jednom Spomeniku prirode

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na 1.339 metara nadmorske visine nalazi se vrh planine Beljanica. Zbog karakteristika samog terena, uz Rtanj i Trem, važi za prilično zahtevan

  • 0
Foto: Ivan Strahinić

Iako su za Resavsku pećinu čuli mnogi, nije tajna da se na području planine Beljanica, na istoku naše zemlje, nalaze i druge pećine.

Zato i ne čudi što je za ljubitelje speleologije, upravo ova planina posebno interesantna. Vlaška pećina, tek je jedna od njih. Poznata je po tome što ima dva ulaza, a za sada je oko 650 metara pećinskih hodnika ispitano, navodi „Wikipedia“.

Pećine Velika Atula i Izviđačka pećina, takođe spadaju u red interesantnijih speleoloških tačaka Beljanice. Tim pre što su izuzetno bogate pećinskim nakitom.

Atrakcija za planinare

Na 1.339 metara nadmorske visine nalazi se vrh planine Beljanica. Zbog karakteristika samog terena, uz Rtanj i Trem, važi za prilično zahtevan, što ga svrstava u red popularnijih tačaka u Srbiji za ljubitelje planinarenja, ističe „Tamovamo“.

I baš zato što postoje i delovi, koji podrazumevaju postojanje visinske razlike od čak oko hiljadu metara, preporuka je dobro se pripremiti za ovaj podvig.

U blizini čuvenog vodpada Veliki Buk ili Lisine, odnosno sela Strmosten, počinje uspon na vrh Beljanice.

Foto: Ivan Strahinić

Spomenik prirode na Beljanici

Planina u istočnom delu naše zemlje, koja je poznata ne samo po brojnim pećinama, među kojima se svakako ističe Resavska, već i po prirodnim lepotama, krije i jedan Spomenik prirode.

Na rečici Vrelo, poznatoj i kao Godina, budući da je dužine 365 metara, ni metar manje, ni metar više, nalazi se i jedan od najlepših vodopada u Srbiji.

U blizini Resavske pećine, na nadmorskoj visini od 380 metara nalazi se vodopad Lisine, poznat i kao Veliki Buk. Pored toga što je ovaj vodopad okarakterisan kao Spomenik prirode, on je i objekat geonasleđa naše zemlje, ističe „Srbijapodlupom“.

Resavska pećina Despotovac Foto: Tanjug/Damira Ilić

Visine je 25 metara, pa se u tom smislu smatra jednim od viših. U podnošju Velikog Buka nalazi se i omanje jezero, koje okružuju blokovi od bigra.

Obilazak ovog, po načinu nastanka, akumulacionog vodopada, se naplaćuje počev od 2019. godine, prema odluci nadležnih. U blizini vodopada Lisine se, osim Resavske pećine, nalazi i srpski srednjevekovni manastir Manasija, odnosno Resava.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: U Babušnici se održala 10. "Vurdijada": Saznajte šta je čuvena vurda

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja