• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prirodni fenomen na jugu Srbije prate brojne, vrlo interesantne legende

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kao i svako mesto, koje je po nečemu specifično, a Đavolja varoš to svakako jeste, tako se i za ovaj lokalitet vezuje vrlo zanimljiva legenda o nastanku

  • 1
Đavolja varoš Foto: Mateja Beljan

Na nešto manje od 30 kilometara od Kuršumlije, u južnom delu Srbije, nalazi se jedinstveni prirodni fenomen, kako se Đavolja varoš karakteriše.

Teritorijalno pripada ataru sela Đake i nalazi se na nadmorskoj visini između 660 i 700 metara.

Poznate i po lokalnom nazivu kule, ove zemljane figure su smeštene u dve jaruge, a između njih se nalazi relativno uska vododelnica, ističe „Djavoljavaros.com“.

Legenda o nastanku

Kao i svako mesto koje je po nečemu specifično, a Đavolja varoš to svakako jeste, tako se i za ovaj lokalitet vezuje vrlo zanimljiva legenda o nastanku.

Đavolja varoš Foto: Mateja Beljan

U davna vremena su na tom prostoru živeli ljudi, koji se ni po čemu nisu isticali, već su živeli mirnim, porodičnim životima. A onda je niko drugi do sam đavo umešao prste.

Naime, legenda veli da je odlučio da ih natera da skrenu sa pravog puta, pa je zato zamutio vodu koju su pili. I nakon što su pili tu vodu, desilo se da se jedno u drugo zaljube brat i sestra. Budući da su svi bili zavedeni nakon što su pili „đavolju vodu“, to nisu videli ništa čudno u njihovom venčanju.

Na svu sreću, tu je bila vila, zaštitnica celog područja. U pokušaju da spreči plan nečastivog nije uspela, pa se obratila Svevišnjem sa molbom za pomoć.

Kako navodi ta legenda, baš u trenutku kada su svatovi krenuli, Bog je pustio jak vetar na zemlju, a od njegove jačine i hladnoće, svi svatovi ostaše okamenjeni.

Đavolja varoš Foto: Mateja Beljan

O nastanku Đavolje varoši postoji još jedna legenda. I u njoj se, sasvim očekivano pominju đavoli, ali ovog puta u drugačijem kontekstu.

Meštani su bili pod terorom đavola, koga su želeli da se oslobode. U tome im je pomoglo što su pored crkve, posvećene Svetoj Petki, prenoćili. Posle toga, đavoli su se pretvorili u zemljane kule.

Budući da je Sveta Petka poznata i kao zaštitnica bolesnih, to je prisutno verovanje da prilikom posete ovoj svetinji na području Đavolje varoši treba belom maramicom dodirnuti mesto na telu koje je bolno, te pomisliti želju. Posle toga je maramicu potrebno vezati za obližnji stub, kako bi simbolično i svi problemi sa kojima se osoba susreće, ostali na tom mestu. Nedelju dana nakon toga, maramice sa stuba bivaju zakopane u zemlju, te se na taj način simbolično problemi ljudi zakopavaju u zemlju.

Đavolja varoš Foto: Mateja Beljan

Izvori vode

U blizini ovog lokaliteta nalaze se i dva izvora vode, po mnogo čemu specifična. Kao uostalom i sama Đavolja varoš.

Đavolja varoš Foto: Mateja Beljan

Izuzetno kisela voda, ali i visoko mineralizovana, može se naći na izvoru, simbolično nazvanom Đavolji izvor. Posebno je zanimljivo i to što se u ovoj vodi nalaze ekstremno visoki sadržaji elemenata poput sumpora, gvožđa, bakra, nikla i aluminijuma.

Poznat i kao Crveno vrelo, drugi izvor na području Đavolje varoši takođe je interesantan. Zahvaljujući oksidaciji gvožđa ima specifičnu, crvenkastu boju.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Đavolja varoš, skriveno čudo prirode pod planinom Radan

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Branko

    2. avgust 2023. | 19:00

    30 jula smo obišli Đavolju varoš drugi put za tri godine. Ono što moram da napišem i da pohvalim park je pristupačna cena ulaznice od 350 din po osobi. Drugo još važnije su klupe za predah duž staze. Klupa ima na 50 metara razdaljine i meni kao čoveku u godinama su itekako trebale. Voleo bih da se bar jedno rudarsko okno adaptira za ulazak turista i da se komadići rude iz tog rudnika prodaju sa ostalim suvenirima. Možda bi i samu stazu trebalo malo doterati, naročito mostiće. Utisak je pozitivan svakako i slike su zaista fascinantne. Put do izletišta je malo uži ali i to će se vremenom rešiti. Sve preporuke za posetu ovom parku prirode. Da dodam, nakon šetnje i kada organizam ogladni i ožedni obavezno svratiti u etno restoran Dva Ambara gde se za male pare može dobro jesti i popiti. Ambijent je predivan. Osoblje restorana je divno.

    Podelite komentar