• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Samo za hrabre: Island turistima omogućava pristup mestu vulkanske erupcije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova država očekuje još posetilaca

  • 0
Island, vulkan, erupcija Foto: Telegraf.rs

Za sve ljubitelje opasnih pustolovina i avantura, ova informacija će biti značajna.  Naime, Island otvara pristup mestu jedne vulkanske erupcije dok se očekuje još isparenja.

Svi oni koji žele da vide mesto vulkanske erupcije moraju da se pripreme za pešačenje od 20 kilometara po kamenitom terenu bez pešačkih staza.

Lava izlazi iz pukotine vulkana Fagradalsfjall u blizini planine Litli-Hrutur, nekih 30 kilometara jugozapadno od Rejkjavika.

Otprilike 24 sata nakon što su počeli tokovi magme u nenaseljenom području na poluostrvu Rejkjanes, erupcija se dovoljno smirila da omogući gužvu u blizini lokacije. Pukotina je u blizini mesta gde su se prethodne erupcije dešavale 2021. i 2022. godine, prvi put posle oko 800 godina na tom području.

Ljudi su počeli da hrle na sajt kada je pristup otvoren, a očekuje se još više posetilaca, rekla je portparolka Hjordis Gudmundsdotir u Službi civilne zaštite, prenosi "Hindustantimes.com".

Ostrvska država, koja sebe naziva zemljom vatre i leda, ima 30 vulkanskih sistema i više od 600 toplih izvora. To je jedno od geološki najaktivnijih mesta na zemlji zbog svog položaja na srednjoatlantskom grebenu, gde se spajaju severnoamerička i evroazijska tektonska ploča.

Jedna od najrazornijih vulkanskih erupcija u novijoj istoriji Islanda dogodila se 2010. godine, kada je Ejafjalajokul eruptirao u eksploziji koja je izbacila oblak pepela toliko ogroman da je nedeljama zaustavio vazdušni saobraćaj širom Evrope, što je dovelo do otkazivanja i do 100.000 letova.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Stari grad u Mostaru

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja