• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Drugačije od ostalog dela zemlje, ovo grčko ostrvo će vas opčiniti na prvi pogled

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako nema spora da Krit posetiocima nudi mogućnost uživanja u nestvarno lepim prirodnim pejzažima i ostacima drevne kulture, ovo grčko ostrvo, koje spada u red najposećenijih, turisti favorizuju i zbog plaža

  • 0
Retimno, Krit Foto: Telegraf.rs

Sa 36 klisura, ostacima drevne minojske civilizacije i, u najmanju ruku specifičnom gastronomskom ponudom, ostrvo Krit je svet za sebe.

I koliko god puta posećivali površinski najveće grčko ostrvo neće biti dovoljno da ga upoznate.

Iako su Hanija, kao prestonica ostrva, i Retimno, među najpoznatijim gradovima na ovom grčkom ostrvu, na Kritu ima toliko atrakcija da je prosto nemoguće sve ih nabrojati.

Drevna istorija nadohvat ruke

Ono što razlikuje Krit u odnosu na druge ostrvske destinacije, sasvim sigurno je mogućnost posete ostacima antičkog grada Knososa, koji je bio centar minojske civilizacije.

Palata Knosos, Krit, Grčka Foto: Pixabay/davestem

Ova atrakcija, ne samo Krita, već i čitave Grčke, nalazi se na oko šest kilometara udaljenosti od grada Irakliona, ističe „Visitgreece“. Prema starogrčkim mitovima, upravo tu je stolovao kralj Minoj, iako je utvrđeno da je palata u Knososu korišćena i kao značajan centar, kako administrativni, tako i verski za čitavo ostrvo.

Izgrađena oko 1900. godine pre Hrista, palata u Knososu je kompleks koji zauzima ukupnu površinu od čak 22.000 kvadratnih metara. A ono što je još zanimljivije, upravo za ovo zdanje se vezuje i mit o Minotauru, ali i o prvim letačima, ocu i sinu, Dedalu i Ikaru.

Fantastične plaže Krita

Iako nema spora da Krit posetiocima nudi mogućnost uživanja u nestvarno lepim prirodnim pejzažima i ostacima drevne kulture, ovo grčko ostrvo, koje spada u red najposećenijih, turisti favorizuju i zbog plaža.

Plaža Elafonisi, ostrvo Krit Foto: Pixabay/jarekgrafik

Na Kritu se nalaze neke od najlepših evropskih plaža, što je i očekivano, budući da ostrvo ima više od hiljadu kilometara obale, navodi „Greeka“.

Region grada Hanije važi za najlepši na ostrvu kada su u pitanju plaže. Izuzev čuvene Balos plaže, poznate po belom pesku i moru, koje u velikoj meri podseća na Karipsko, upravo tu se nalazi i Elafonisi, jedna od najpoznatijih plaža na Kritu.

Okružena najvećim zasadima palmi u čitavoj Evropi, plaža Vai u regionu Lasiti, prekrivena je finim mekim peskom. Uživanje u kristalno čistim vodama ove plaže je zagarantovano, budući da je okružuje čak oko pet hiljada stabala palmi.

Plaža Falasarna smatra se odličnom opcijom kako za porodice sa mališanima, tako i za ljubitelje jedrenja na dasci. U neposrednoj blizini ove plaže, koja se nalazi nadomak grada Kisamosa, mogu se videti i ostaci drevnog grada po kome je i plaža nazvana.

Plakias, Matala i Rodakino, te Lutraki, Krios i Glika Nera još su neke od plaža na Kritu koje ne bi trebalo propustiti.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Postoji plaža sa roze peskom, a evo gde se nalazi: Da ne poveruješ koliko je lepo

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja