• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Među brojnim vodopadima u Srbiji ovih 5 su najinteresantniji

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zemlja poznata po brojnim vodotokovima, sasvim očekivano je poznata i po velikom broju vodopada

  • 0
Vodopad Gostilje Foto: Ivan Strahinić

Kada priroda umeša svoje prste, nastaju neki od najlepših predela. A njih u Srbiji ni u kom slučaju ne manjka.

Zemlja poznata po brojnim vodotokovima, sasvim očekivano je poznata i po velikom broju vodopada. Neki su manje, neki više atraktivni, ali nema spora da su u pitanju predeli kojima mnogi posetioci ostaju fascinirani.

1. Vodopad Gostilje

Na oko 25 kilometara udaljenosti od centra planine Zlatibor, u istoimenom selu, nalazi se vodopad Gostilje. Prilično lako je dostupan sa glavnog puta, a prilaz samom vodopadu je lepo uređen.

Mesto na kome se voda obrušava sa oko 20 metara visine je prvo na koje nailazite, iako Gostiljski vodopad dalje, do ušća u reku Katišnicu obuhvata i niz manjih vodopada, ali i slapova.

2. Vodopad Veliki Buk

Poznat i kao vodopad Lisine, Veliki Buk se nalazi na padinama Beljanice. Okružuju ga neke od najznačajnijih znamenitosti tog dela Srbije, poput srpskog srednjevekovnog manastira Manasija i Resavske pećine, ističe „Kompaskazesrbija“.

Smatra se jednim od najposećenijih u celoj zemlji, a naziv je dobio po tome što voda koja se obrušava sa oko 25 metara visine tvori omanje jezero u koje pada, stvarajući buku.

3. Vodopad Prskalo

Ako postoji vodopad u Srbiji koji je specifičan, onda je to sasvim sigurno Prskalo. Još je zanimljivije to što je ovaj vodopad poznat po tome što nikada ne presušuje, uprkos relativno maloj količini vode.

Sa krečnjačkog platoa, visokog oko 15 metara, koji se nalazi na području južnog Kučaja, obrušava se voda. Iako put do vodopada Prskalo ne važi za naročito lagan, mnogi ljubitelji prirode ne žale ni vremena ni truda da se upute u posetu jednom od najinteresantnijih vodopada u našoj zemlji.

4. Vodopad Blederija

Udaljen oko 30 kilometara od Kladova, u ataru sela Reka, nadomak Brze Palanke, nalazi se ovaj oko sedam metara visok vodopad. Kao i do vodopada Prskalo, tako i do Blederije nije baš tako jednostavan put, ali je vredan truda.

Vodopad Blederija Foto: Mateja Beljan

Ono što je posebno atraktivno posetiocima jeste omanje jezero nestvarne boje koje se nalazi podno vodopada.

5. Staroplaninski vodopadi

Neki od najpoznatijih, ali i najatraktivnijih vodopada u Srbiji nalaze se na Staroj planini.

Stara planina Foto: Ustupljene fotografije/Sanja Stevanović

Najčešće fotografisan i posećen, bez sumnje je vodopad Tupavica, mada se na Staroj planini nalaze i vodopad Bigar, ali i Kaluđerski skokovi, te Koprenski i Donji i Gornji Piljski vodopad.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Vodopad Ripaljka je biser Sokobanje, snimili smo ga u punoj snazi

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja