• 4
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Otišli smo u Hrvatsku i ostali u čudu, ovo je jedna od najskupljih destinacija u Evropi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Ono što ovaj deo komšijske zemlje čini posebno primamljivim za turiste jeste činjenica da celu Istru možete obići u toku desetak dana, a ukoliko imate više prostora, lako možete stići do Italije za malo više od sat vremena

  • 4

Jedno od najlepših primorja nalazi se na oko šest sati vožnje od glavnog grada Srbije. Već godinama važi pravilo da Hrvatsku najviše posećuju stranci. Osim što je poznata po pejzažima koje oslikavaju visoke planine, kristalno čista voda, borovi, ali i raskošne ravnice, ova zemlja važi za jedno od najskupljih letovališta, i to ne samo u Evropi, već i u svetu.

Ipak, svake godine plaže su preplavljene turistima, a mesta za sunčanje, ukoliko odlučite da je posetite nakon devet sati ujutru, gotovo da nema.

Iako je celo hrvatsko primorje bajkovito i većina posetilaca nema skoro nijednu zamerku, kada zakoračite u Istru, imaćete utisak kao da ste otišli u potpuno drugi kraj Evrope. Građevine u italijanskom stilu, mirni i gostoprimljivi ljudi i miris morskih specijaliteta, odvešće vas u jedan poseban svet iz kog nećete poželeti da izađete.

Ono što ovaj deo komšijske zemlje čini posebno primamljivim za turiste jeste činjenica da celu Istru možete obići u toku desetak dana, a ukoliko imate više prostora, lako možete stići do Italije za malo više od sat vremena. Svi gradovi Istre nalaze se na razdaljini jačoj od sat vremena vožnje, a neizostavne su turističke atrakcije. Ipak, pored dobro poznate Pule, Poreča, Rijeke i Rovinja, ovaj deo Hrvatske krije dragulje vredne obilaska jer će vam nesumnjivo pružiti osećaj pripadnosti jednom bogatom istorijskom razdoblju.

Rovinj

Ovaj grad svakako je najpopularnije turističko mesto u Istri, te očekujte da je preplavljen turistima. Ipak, ako u Rovinj stignete u kasnijim večernjim satima, i dalje ćete moći da uživate u pogledu na svetlucavo more, istražujete Stari grad i popijete malvaziju dok ispred sebe gledate morski svet, ali u malo privatnijoj atmosferi.

Nezaobilazne destinacije su svakako crkva Svete Eufemije do koje ćete morati da pešačite kamenim putem uzbrdo, ali i Stari grad u kom svaka ulica krije neku posebnu priču. Ono što je upečatljivo u ovom gradu svakako su i neobični kafići i restorani u italijanskom stilu kroz koje ćete morati da prođete ukoliko šetate ulicama, ali i oni skriveni. Upravo jedan takav nalazi se na samoj obali Rovinja, a dok pijete vino ispred vas se pogled pruža na otvoreno more, dok ćete ispod sebe kroz kristalno čistu vodu videti stene između kojih plivaju ribe.

Poreč

Druga najpopularnija destinacija za turiste u celoj Istri definitivno je Poreč. Pored toga što je posećen, sudeći po cenama, predstavlja i jedno od najskupljih odmarališta ove godine. Ipak, ako prošetate ulicama ovog grada odmah ćete primetiti velike gužve, grupe turista iz okolnih gradova Hrvatske, ali i cele Evrope, te je evidentno da mnogima visoke cene ne smetaju. Ulice koje podsećaju na Monako sigurno su vredne 100 evra po noćenju.

Pored mnogobrojnih kafića i restorana, turisti u Poreču svakodnevno uživaju u dugim šetnjama pored mora, a period u kom ovaj grad dobija posebnu čar, jeste u toku zalaska sunca. Prelivanje zlatno-žutih nijansi na nebu, koje se oslikavaju u moru čine pejzaž još lepšim, te privlače ljude da izvade svoje fotoaparate i zabeleže jedinstvene trenutke.

Labin

Pored turističkih stanica koje uglavnom svi posećuju, na obali Istre ređaju se i mala, ne toliko poznata mesta, za čiji obilazak vredi izdvojiti barem jedan dan. Jedan od tih jeste i Labin. Miran gradić sa malo više od 11.000 stanovnika, koji leti najviše popunjavaju turisti. Iako nema direktan izlaz na more, pa se za kupanje morate voziti oko pet kilometara u Rabac, već samim pogledom na Stari grad, koji veličanstveno stoji na uzvišenju, primetno je zašto je toliko popularan.

U Starom gradu Labina letnju sezonu obeležavaju razni festivali, pa ljubiteljima muzike nikada neće biti dosadno u večernjim satima. Ipak, ono što ovaj deo grada čini toliko posebnim jeste njegova arhitektura, ali i mnoge istorijske građevine. Pored crkve Svete Marije od Karmela iz 1615. godine i ostataka crkve Svetog Justa, zaštitnika ovog grada, tu se nalaze i razne palate italijanskih porodica koje su davnih dana živele na ovim prostorima. Pored palata i arhitekture, italijanski uticaj vidi se i u nazivima ulica, koja nose imena karakteristična za ovu zemlju.

Ipak, ko je gledao "Igru prestola", možda će u noćnoj šetnji Labinom videti velike sličnosti sa scenografijom ove serije. Uske ulice izglačanog kamena vode ka skrivenim dvorištima niskih zgrada, a u njima pravi mali raj. Polukružni prolazi, pod konac uređena bašta sa mirišljavim ružama i pogled na svetiljke gradova u blizini odaju utisak potpuno druge dimenzije. Mirne i izdvojene od ostatka sveta.

Rt Kamenjak

Ukoliko dolazite u ovaj kraj Hrvatske, jedna od nezaobilaznih destinacija jeste i rt Kamenjak, koji je najjužnija tačka istarskog poluostrva i nalazi se na samo 20 minuta vožnje od Premanture. Od 1996. godine Kamenjak je na listi zaštićenih područja, a jake struje i talasi stvorili su nestvarne plaže od belog kamena koje su idealne za skakanje u vodu. Ipak, baš zbog netaknute prirode, more je prepuno ježeva i riba, te treba biti obazriv.

Na ulasku u rt dobijate mapu na kojoj su obeležena tačna mesta na kojima ima životinjskih vrsta, ali i svaka plaža. Dolazak do plaže deluje kao safari, a kada završite sa obilaskom ne treba da vas iznenadi boja koju ćete videti na svom automobilu. S obzirom na to da se put sastoji od belog šljunka, velika je šansa da će vam prevozno sredstvo ostati potpuno prašnjavo, ipak, pohod je vredan jednog pranja kola, a auto perionicu ćete pronaći čim završite sa kupanjem u ovom prelepom prirodnom rezervatu.

U Kamenjaku možete pronaći i nekoliko barova, s tim što su svi uglavnom samouslužnog tipa. Jedan od njih, "Safari bar", predstavlja improvizovani restoran, a dok jedete ribu ili lignje sedećete na panjevima okruženi vegetacijom, te ćete imati utisak kao da ste usred prašume.

I na kraju, da li je priuštiva?

Cene u Hrvatskoj jesu visoke, ipak, ako se držite starih pravila turista koji žele da uštede, a obiđu što više, novčanik vas neće zaboleti. Nakon što je nacionalna valuta promenjena u evro, kako tvrde meštani, cene su naglo skočile. Ono što je nas iznenadilo jesu cene na gradskim pijacama, pa je tako kilogram svežih lignji procenjen na čak 30 evra.

Sa druge strane, u većim marketima, dostupni su proizvodi čak po jeftinijoj ceni nego u Srbiji, iako je tako nešto retkost.

U restoranima na plaži cene jesu visoke, pa ako želite da izađete na ručak ili večeru budite spremni da za tri osobe izdvojite oko 150 evra. Najskuplje je tik uz more, pa ćete na takvim mestima burger platiti čak 20 evra, dok se kugla sladoleda na šetalištu prodaje po ceni od četiri evra. Nezaobilazno piće u Hrvatskoj je i čuvena malvazija. Ovo vino u prodavnicama ima raspon cena kao i kod nas, a na plaži ćete taj užitak platiti od 25 do 40 evra po flaši.

Kako su nam ispričali lokalci, Hrvatska je za turiste oduvek važila za skupu destinaciju, ipak, ove godine popela se na sam vrh evropskih destinacija. Promena valute iz kune u evro dodatno je doprinela povećanju cena, a mnogi stranci koji su ranije bili stalni gosti, ove godine odustali su od rezervacije smeštaja na hrvatskom primorju. Meštani kažu da su Italijani Hrvatsku smatrali svojim domom preko leta, a sada su na putevima registarske oznake ove zemlje mnogo ređe. Kažu, čak ni oni ne mogu da je priušte.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Manekenka pliva sa ajkulama: Nestvarna scena sa snimanja editorijala

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Pionir

    11. avgust 2023. | 21:42

    Vidjece iducu godinu ko ce doc, ove godine najvise Ceha i Slovaka a Ceske novine vec pisu o nezadovoljstvu njihovog naroda radi visokih cijena i da mnogi negoduju.

    Podelite komentar

  • zika

    12. avgust 2023. | 09:49

    sta uradi propaganda!odem u medulin..bic bar na samoj glavnoj plazi na pesku,negde oko 2000 kupaca ogromna plaza i koka kola 3evra kafa sa mlekom 1.5evro!NEKO TU LAZE OPASNO!!

    Podelite komentar

  • Nadia

    13. avgust 2023. | 20:36

    Ako se odvojite od skupljeg Rovinja i odete do Nivigrada ili Umaga, naciti cete mnogo manje cijene. Plaze idriche kava 2€. A rucak, to ovisi koliko i sta sami odaberete. Mozete jesti po 80 € po osobi i takodjer malo jeftiniju ribu po manjoj cijeni i dvije osobe prodju sa picem i skromnjm odabirom za 50€. Pozdrav i posijeti nas pa se uvjerite sami da u centru Umaga popijete kavu za 2 €. Na plazi takodjer a kuglica sladoleda je i prosle godine bila 2€ a takodjer i danas je tako na nekim mjestima. Imate za birat razne cijene i razne ponude.

    Podelite komentar