• 3

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dragulj Kvarnerskog zaliva ujedno je i najveće hrvatsko ostrvo po površini

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istorija Krka seže u antički period, od kada i datira krilatica „Zlatni otok“ koja ga prati

  • 3
Ostrvo Krk, Hrvatska Foto: Pixabay/tassilo111

Neretko karakterisan kao jedan od najlepših dragulja u čitavom Kvarnerskom zalivu, ostrvo Krk se po površini nalazi na drugom mestu među svim hrvatskim ostrvima.

Ostrvo je dom brojnim biljnim vrstama. Među čak više od 1.400 njih, mnoge koje uspevaju na Krku svrstavaju se u endemske ili reliktne.

Istorija Krka seže u antički period, od kada i datira krilatica „Zlatni otok“ koja ga prati. Ostrvom su vladali mnogi i ostavili značajnog traga, kako u njegovoj istoriji, tako isto i u arhitekturi.

Ostrvo Krk, more Foto: Pixabay

Oko 150 kilometara duga staza namenjena hodočasnicima, poznata kao Camino ruta, prolazi teritorijom Krka i posetiocima nudi mogućnost uživanja u nestvarno lepim predelima, ističe „Jadran-crikvenica.hr“.

Specifičnosti „Zlatnog otoka“

Duga oko 110 metara, pećina Biserujka važi za jednu od najpaznatijih znamenitosti ovog hrvatskog ostrva. Osim obilja pećinskih ukrasa, u njoj su otkriveni i ostaci pećinskog medveda, za koje je utvrđeno da su stari oko 16 hiljada godina.

U blizini ostrva nalazi se omanje ostrvo Košljun. A na njemu postoji franjevački samostan, za koji se procenjuje da je izgrađen pre čak šest stotina godina. Danas se u tom samostanu nalazi muzej, poznat po zbirci prepariranih životinja, ali i školjki, te značajnoj numizmatičkoj i etnografskoj zbirci.

Tokom leta je ostrvo Krk domaćin manifestacije koja je postala jedno od njegovih obeležja. Zanimljiv je podatak da se Krčki sajam - Lovrečeva održava još od 16. veka. Ovu trodnevnu manifestaciju prate zanimljiva i posve neobična takmičenja, ali i odlična ponuda lokalnih gastronomskih proizvoda, te viteški turnir.

Ostrvo Krk, Hrvatska Foto: Pixabay/tassilo111

Plaže na Krku

U uvali Oprna nalazi se istoimena plaža, poznata i kao Stara Baška. Ujedno važi i za jednu od najpoznatijih plaža na Krku. Budući da nije tako lako dostupna, posetiocima nudi uživanje u fenomenalnom prirodnom okruženju.

Ostrvo Krk, Hrvatska Foto: Pixabay/tassilo111

Vela plaža, znana i kao Baška, duga je gotovo dva kilometra. Kristalno čisto more i nestvarno lepa priroda osobenosti su ove plaže, koja je prekrivena kombinacijom peska i šljunka. Dobro je organizovana i posetiocima nudi brojne sportske aktivnosti, poput ronjenja, skijanja na vodi i jedrenja na dasci.

Ostrvo Krk, more Foto: Pixabay

Prekrivena šljunkom, plaža Njivice ima i betonski deo, pogodan za sunčanje.

Ono po čemu je plaža Meline, odnosno Čižići poznata jeste lekovito blato, kojim je morsko dno ove plaže prekriveno. Smatra se da pomaže ljudima koji pate od kožnih oboljenja, ali i reume. Budući da je poznata po dugom plićaku, važi za odličan izbor za porodice sa decom i neplivače.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Na ovakvom mestu zaboraviš na sve: Sedneš, ćutiš i uživaš, dok pogled pred tobom "puca"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Putovanja

Komentari

  • Mix

    17. jul 2023. | 18:51

    Koga ovo zanima??! Jel hrvati reklamiraju srpske zemlje??!.. Sramota!

    Podelite komentar