• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na mestu gde se dodiruju Egej i Sredozemno more leži jedno od popularnih letovališta: Šta sve nudi Marmaris

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako se mnogi turisti za posetu Marmarisu najpre odlučuju zbog letnjeg odmora, ovaj turski grad ima mnogo više od toga da ponudi. Najpre zahvaljujući dugoj i bogatoj istoriji

  • 0
Marmaris, Turska Foto: Pixabay/1508857

Jedno od popularnijih letovališta regije Mugla, Marmaris leži na obalama Egeja. Tačnije, na mestu gde se susreću Egejsko i Sredozemno more.

Duga obala, obilje prirodnih lepota, ostaci drevnih gradova, ukazuju na značaj koji je Marmaris imao tokom minulih vekova. Luka ovog, danas poznatog turskog letovališta, imala je veliku ulogu u istoriji tog područja.

Danas se u severnom delu Marmarisa, mogu videti i ostaci drevnog grada Fiskos, izgrađenog 3400. godine pre naše ere, koji je neretko nazivan i Grad prirode. Bio je to prvi karijski grad koji je imao luku, navodi„Marmaris.goturkiye.com“.

Znamenitosti Marmarisa

Iako se mnogi turisti za posetu Marmarisu najpre odlučuju zbog letnjeg odmora, ovaj turski grad ima mnogo više od toga da ponudi. Najpre zahvaljujući dugoj i bogatoj istoriji.

Marmaris, Turska Foto: Pixabay/maayan2007

U zamku izgrađenom tokom srednjeg veka, koji je postao jedno od obeležja grada, danas se nalazi muzej. A uz zamak su i luka i marina, što sve zajedno posetiocima nudi uvid u bogatu istoriju grada.

Ruševine drevnih gradova u okolini Marmarisa takođe su obeležje ovog letovališta.

Marmaris, Turska Foto: Pixabay/ivabalk

Mada je geografski poluostrvo, poznato je po nazivom Rajsko ostrvo i nalazi se u blizini letovališta. Odličan je izbor za ljubitelje prirode i izuzetno je popularno za organizovane izlete brodom, navodi „Marmaris.goturkiye.com“.

Ostrvo Sedir poznato je kao Kleopatrino ostrvo. Kao i za mnoge lokacije, koje su tako nazvane, tako je i za ovu vezan mit o tome da je baš na tom ostrvu kraljica Kleopatra uživala u ljubavnim čarima sa Markom Antonijem. Ono po čemu je ovo ostrvo posebno zanimljivo, jeste što je pesak na ostrvskim plažama zapaljiv.

Plaže u Marmarisu

U samom centru letovališta nalaze se odlične, mada ne naročito prostrane plaže, koje su prekrivene peskom tamnije boje. Dobro su organizovane i na njima postoji sasvim dovoljno sadržaja za ugodan boravak.

Na oko pola sata vožnje od Marmarisa, nalaze se neke od najlepših plaža u tom delu zemlje, ističe „Marmaris.org“.

Na oko 15 minuta vožnje od letovališta nalazi se selo Ičmeler, poznato po fantastičnoj, istoimenoj plaži. Tirkizno plava boja mora i plaža prekrivena zlatnim peskom, važi za prilično mirnu. Dobro je organizovana i na njoj postoje različiti sadržaji, koji su na raspolaganju posetiocima.

Plaže Amos i Kumlubuk dobro su povezane sa Marmarisom. Dolmuš koji vozi do njih, saobraća nekoliko puta u toku dana, a dostupna je i opcija organizovanih izleta do njih. I mada se ne mogu baš pohvaliti finim, sitnim peskom, nadaleko su poznate po odličnim ugostiteljskim objektima.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Mega-jahta Romana Abramoviča od 700 miliona dolara usidrena na jugu Turske

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja