• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Najsunčanije tursko letovalište poznato je i po bogatom istorijskom i kulturnom nasleđu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako nema spora da turisti ovo tursko letovalište najčešće posećuju zbog uživanja u moru i na plažama, Antalija je grad bogate i duge istorije, u kome se nalaze i brojne znamenitosti

  • 0
Turska, Antalija, Side Foto: I. Nikolić

Budući da se može pohvaliti sa čak više od tri stotine sunčanih dana u toku godine, Antalija važi za idealnu destinaciju za posetu u bilo koje doba.

Iako nema spora da turisti ovo tursko letovalište najčešće posećuju zbog uživanja u moru i na plažama, Antalija je grad bogate i duge istorije, u kome se nalaze i brojne znamenitosti.

Smatra da je istorija Antalije duga oko šest hiljada godina, o čemu svedoče brojne odlično očuvane stare građevine i njihovi ostaci. Aspendos, Perge i Ksantos su neka od najznačajnijih istorijskih mesta na području ovog turskog letovališta, navodi „Antalyatouristinformation“.

Staro jezgro grada

U samom centru grada nalazi se odlično očuvano staro gradsko jezgro - Kaleici.

Turska Antalija Kas Foto: Shutterstock

U mnogim zdanjima izgrađenim u otomanskom periodu danas su atraktivni kafići i restorani, ali i prodavnice različite robe. Najbolja opcija za bolje upoznavanje ovog dela Antalije jeste šetnja kaldrmisanim ulicama Kaleicija i uživanje u lepoti arhitektonskih zdanja. Ništa manje zanimljiv nije ni istoimeni park koji se tu nalazi, a iz koga se pruža nestvarno lep pogled na Sredozemno more.

Hadrijanova kapija, izgrađena tokom drugog veka naše ere, sasvim sigurno je jedna od atrakcija starog gradskog jezgra Antalije.

Plaže Antalije

Bez obzira koliko znamenitosti krije i sam grad i njegova okolina, nema sumnje da je Antalija najčešći izbor turista za letovanje.

Neke od najlepših plaža u čitavoj zemlji nalaze se baš ovde. Većina ih je prekrivena peskom i prostrana. Zahvaljujući dobroj organizovanosti mnogih plaža u Antaliji, posetioci mogu da se prepuste uživanju.

Najduža plaža u ovom turskom letovalištu je Koniaalti. Smeštena je u samom centru letovališta i odlično je saobraćajno povezana sa drugim delovima Antalije.

Antalija, Turska Foto: Pixabay/byrev

U blizini aerodroma u Antaliji nalazi se i čuvena plaža Lara, poznata po brojnim hotelima koji se uz nju nalaze. Zapadni deo plaže Lara dostupan je svima, dok je njen istočni deo namenjen samo gostima hotela koji su tu smešteni, ističe „Antalyatouristinformation“. Gotovo nestvaran muzej, Sandland Antalia, čiji su eksponati zapravo figure od peska, nalazi se u nepsorednoj blizini ove plaže.

U regiji Antalije nalaze se i druge, u najmanju ruku fascinantne plaže, među kojima se posebno ističu Kaputaš, Damlataš i Kleopatrina plaža.

(Ona.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Kao u raju: Ova žena ima najlepši pogled sa terase

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Putovanja